Jobban bízunk a barna szeműekben

A barna szeműeket sokszor megbízhatóbbnak ítélik az emberek, habár ez leginkább csak arcformájuk miatt van így – derült ki egy cseh kutatásból.

Család-otthonKovács Réka2013. 01. 23. szerda2013. 01. 23.
Jobban bízunk a barna szeműekben

Miért van az, hogy van aki első látásra megnyerő, míg vannak olyanok, akiktől nem tudjuk miért, de egy kissé ódzkodunk. Milyen a kisugárzása a különböző szemszínű és arcformájú embereknek? Erre kereste a választ a prágai Károly Egyetem kutató-csoportja.

A kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy ítéljék meg a képen látható embereket megbízhatóságuk szerint. A résztvevők a barna szeműeket pozitívabban értékelték a kék szemű társaiknál. De amikor a résztvevők egy csoportjának olyan férfiak fényképét mutatták meg, akik szemszínét mesterségesen megváltoztatták, akkor azokat ugyanolyan mértékben tartották megbízhatónak, mint korábban. Vagyis a megbízhatóság sokkal inkább az arcformán, mintsem a szemszínen múlik.

A barna szemű férfiaknak például nagyobb valószínűséggel kerekebb az arca, szélesebb az álla, a szájformája mosolygósabb , nagyobb szemei vannak és a szemöldökeik közelebb vannak egymáshoz – ezek azok a jegyek melyek férfiasabbá és ugyanakkor megbízhatóbbá teszik az embert. Ezzel szemben a kékszemű férfiak ravaszabbnak tűnnek, a keskenyebb szemükkel és szájukkal.


A helyzet a nők esetében is hasonló, habár a különbség nem ennyire drasztikus.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek