Vissza a kezdetekhez a háztartásban?

A bolti, agyonreklámozott mosószerek nemcsak drágák, de bőrproblémákat is okozhatnak, és a környezetet is terhelik. Egyre többen térnek vissza nagyanyáink (vagy távoli tájak nagyanyáinak) mosószereihez. De pontosan hogy is használjuk őket?

Család-otthonCsepelyi Adrienn2013. 01. 31. csütörtök2013. 01. 31.

Kép: Mosószappan alternativ mosószer mosás tisztaság 2013.01.20. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Vissza a kezdetekhez a háztartásban?
Mosószappan alternativ mosószer mosás tisztaság 2013.01.20. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Mosódió
Tulajdonképpen nem más, mint az Indiában, Nepálban és a Himalája vidékén honos a szappanfa (Sapindus mukorossi) termése. A terméshéj szaponintartalma feloldódva csökkenti a víz felületi feszültségét, így segítve a mosást. Teljesen természetes anyagról van szó, a mosószerallergiások nagy részének elmúlnak a tünetei, sokaknak pedig az ekcémája és pikkelysömöre is megszűnik, ha elhagyják a kemikáliákat. Kiváló zsíroldó, kényes ruhákhoz is használható, bár sokak szerint a mosószappan szebben mos. Rakhatjuk közvetlenül a mosógépbe egy kis vászonzacskóban, illetve vízben felforralva, lehűtve, majd újból felforralva folyékony mosószerként is használható. Illatosíthatjuk pár csepp 100 százalékos illóolajjal.

Mosószóda, mosószappan
Akinek fontos a környezetvédelem, az bátran nyúljon a szinte már elfeledett mosószódához: kevésbé irritálja a bőrt, mint az ismert gyári mosószerek, és a természetbe visszajutva teljesen lebomlik. A legolcsóbb – és az egyik leghatékonyabb vízlágyító! Adagoljuk a mosószappan-reszelékből és a mosószódából 1-1 púpozott evőkanálnyit (alacsonyabb hőfokon mosáshoz nem árt feloldani őket vízben előtte), és kész is a hatékony, de környezetkímélő mosószer! Aki a folyékony változatra esküszik, így készítse: 20-25 dkg mosószappant reszeljen le, és forraljon fel egy liter desztillált vízben, majd jöhet az illóolaj, ízlés szerint.

Folttisztításhoz: nátrium-perkarbonát
A makacs foltokhoz sem kell agresszív eltávolítókat használnunk: elég néhány órára perkarbonátos vízben áztatni őket. Ha komoly szennyeződésről van szó, akár tovább is hagyhatjuk ázni – a mosás azután folytatódhat a fent leírt módon.
Öblítő helyett: ecet és illóolaj

Elsőre talán kissé bizarrnak tűnik, de nem kell félni tőle, a savanykás szagnak nyoma se lesz, mire lejár a program. Használhatunk almaecetet is. (Egy mosáshoz körülbelül egy deciliter szükséges.) Ha a vegyszerekről örömmel mondunk le, de a kellemes illatú ruhákról nem, akkor cseppentsük kevés illóolajat az öblítőtartályba. Bár a tiszta illóolajak nem olcsók, eszünkbe se jusson mást használni, hiszen az ismeretlen összetevők tönkretehetik a ruháinkat. Egy fiola illóolaj ráadásul nagyon hosszú ideig elegendő, és még bőrirritációt sem okoz. (Bár minimális az esélye, a biztonság kedvéért az első használat előtt cseppentsünk egy picit a bőrünkre, nem vagyunk-e allergiásak épp arra az illóolajra!)