Életmentő szimatoló

Alig múlik el nap szén-monoxid okozta halálesetről szóló hír nélkül, pedig még nagyjából két hónapig kell fűteni az otthonokban. Érdemes hát megfontolni a szén-monoxid-riasztó beszerzését. Igen ám, de milyet válasszunk?

Család-otthonKeresztény Gabriella2013. 03. 04. hétfő2013. 03. 04.

Kép: Kéményseprö, kéményellenörzés, tetö, fütés, füst, korom VI. ker 2005.10.12. foto: Nemeth Andras Peter

Életmentő szimatoló
Kéményseprö, kéményellenörzés, tetö, fütés, füst, korom VI. ker 2005.10.12. foto: Nemeth Andras Peter

Nos, ez függ a lakás nagyságától, a fűtési módtól, a nyílászárók elhelyezkedésétől. Tehát akár az olcsóbb készülék is megfelelhet, míg a 20 ezer forintnál is drágább pedig már nem. Bizony, az árak ilyen tág határok között mozognak, mint ahogyan működési elvük szerint a készülékek is három csoportot alkotnak. A veszély esetén riasztó szén-monoxid-érzékelő szenzor lehet katalikus, félvezető vagy elektrokémiai elven működő – a lényeg, hogy lakásunk levegőjében folyamatosan „szimatoljon”.

Legalább ugyanilyen fontos, hogy a kéményeket és a fűtőkészülékeket a szezon kezdete előtt minden évben ellenőriztessük. Nem szabad a szellőzőket lefedni. Az ajtók-ablakok cseréjekor kérjük ki a szakember véleményét. Figyelem: még a konyhai páraelszívó is felboríthatja a lakás normál légcseréjét!

Ha vészjelző készüléket veszünk, csak az európai szabványnak megfelelőt válasszuk: ezt a csomagoláson a CE logo jelzi (az üzemeltetetésre vonatkozó előírásokat az EN 50 291 vizsgálati szabvány írja le). Minden készülékhez a használati útmutató mellé kötelező a garancia is, ami 5-6 év. CO-vészjelzőt piacon, kéz alatt ne, csakis szaküzletben vásároljunk! Ha megvettük, a nyílt lánggal égő készüléktől (konvektor vagy kazán) egy-három méterre, a mennyezetre, vagy az ajtó és az ablak felső éle (hálóhelyiségben az ágy) magasságában szereljük fel.

Ezek is érdekelhetnek