Hajlanak a széllel

Különlegesek, érdekesek, megunhatatlanok a díszfüvek – nem csoda, hogy egyre népszerűbbek. A levelek rajzolata, a bokrok szép formája, számos faj tollszerű virágzata és ragyogó őszi színe sokrétű felhasználási lehetőséget rejt.

Család-otthon2013. 03. 28. csütörtök2013. 03. 28.
Hajlanak a széllel

A magasabb termetűek önmagukban (szoliterként) is mutatósak, az alacsonyak szegélynövénynek alkalmasak, míg a középmagasak az ágyásokban, az évelők mellett mutatnak jól. Izgalmasan hatnak a kerti vízmedencék, tavacskák mellett, jelenlétükkel a vízfelület nagyobbnak tűnik a valóságosnál. Ha pedig meglendül a szél, a hajladozó díszfüvek mozgásba hozzák szinte az egész kertet.

A díszfüvek (mint a fűfélék általában) kiváló alkalmazkodóképességűek. Többnyire bojtos gyökerűek, a tövek gyakran alkotnak kisebb-nagyobb csomókat, elterülő foltokat. Az évelőként ültetett magas díszfüvek többsége kövér füvű rétek, legelők állományából került a kertekbe. Ennek megfelelően igényesek, azaz jó szerkezetű talajt, bőséges vízellátást és napos fekvést kívánnak. Kivételt képeznek az alacsony termetű csenkeszek: napos évelőágyakba vagy sziklakertekbe valók, s kevés vízzel is beérik.

Most ültethetjük a díszfüveket, melyek a faiskolai árudák többségében megvásárolhatók. A cserépben vagy konténerben árult tövek 400 és 3500 forint közötti áron kaphatók. (De mivel tőosztással is szaporíthatók, a szomszédtól, baráttól, ismerőstől is beszerezhetők.) Mint életre való, mondhatni agresszív növények, különösebb gondozást nem igényelnek. A legfontosabb teendő ősszel zsineggel összekötni a bokraikat (hogy ne jusson csapadék a tőhöz, ami esetleg kirohasztja a bokrot), tavasszal pedig ezt a kötést lebontani, s a tövet 15-30 centi magasságban visszavágni.

Ezek is érdekelhetnek