Már nem vikszelünk

Hol van már a régimódi padlóápolás, amikor a lábukra erősített kefével csúszkáltak a takarítónők… Ha fényét veszti a valódi fából készült parketta, ennél profibb megoldásokat érdemes bevetni.

Család-otthonPalágyi Edit2013. 03. 10. vasárnap2013. 03. 10.
Már nem vikszelünk

Hajlamosak vagyunk halogatni a megkopott, öreg parketták felcsiszolását és lakkozását, mondván, az kellemetlen szaggal jár, s nemcsak felfordulást okoz a lakásban, de az egészséget is veszélyeztetheti. Mielőtt felújításra szánjuk magunkat, érdemes körülnézni a szakboltokban, így olyan környezet- és emberbarát terméket is választhatunk, amely nem árt sem a mesternek, sem a lakóknak.

Az új lakkok oldószermentesek, alacsony az illékonyanyag-tartalmuk, általában vizes alapúak. Például ha gyermekszobában lakkozunk, ez is szempont lehet. Emellett azt is mérlegelhetjük, mennyire kopik majd a felület: aszerint választhatók a kisebb vagy nagyobb „teherbírású” lakkok. Arra is ügyeljünk, hogy a napfényes helyiségekbe olyan lakkot vegyünk, amelyik nem sárgul be a tartós napsugárzástól.

A hozzáértők szerint akkor is érdemes mesterrel konzultálni, ha a burkolatcsere mellett döntünk. Akadnak ugyan újfajta faparketták, amelyek egyszerűen összepattintva is lerakhatók, ám ahhoz, hogy ezek később felújíthatók, csiszolhatók legyenek, ezeket is le kell ragasztani. Arra is vigyázni kell, hogy a lakás páratartalma ne csökkenjen le túlságosan, ez ugyanis kiszáríthatja a parkettát és csúnya hézagok keletkezhetnek. E rések tömítésére is beszerezhetünk rugalmas anyagokat, melyek nem ártanak az egészségnek. Akár akkor is bevethetők, ha a régi padlón csak néhány apróbb hézag, repedés rontja az összképet. Így elég a „kozmetikázás”, s a csiszolást egy ideig még halogathatjuk.