Mindig más a hibás...de vajon miért?

Nem ildomos általánosítani, nemzeti karakterről beszélni, de mondják: mi, magyarok pesszimisták vagyunk. Hiába tudjuk, hogy boldogabbak az optimista hozzáállású emberek, nehezen megy a szemléletváltás.

Család-otthonBiczó Henriett2013. 03. 26. kedd2013. 03. 26.

Kép: Pont ott Felvételi Ponthatárbuli a Corvin sétányon fiatalok leendö föiskolások egyetemisták szórakozás tömeg 2010.07.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Mindig más a hibás...de vajon miért?
Pont ott Felvételi Ponthatárbuli a Corvin sétányon fiatalok leendö föiskolások egyetemisták szórakozás tömeg 2010.07.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Ha két ember találkozik, szinte versenyre kelve ecsetelik, melyikük érzi vacakabbul magát, kinek megy rosszabbul a sora. Ha nehézségekbe ütközünk, örvényként sodor bennünket a mélybe az önsajnálat, ahelyett, hogy a megoldásokon törnénk a fejünket. Pedig az optimizmus és a problémamegoldó technikák tanulhatók. Szakemberek azon fáradoznak, hogy a korábbi generációkhoz képest már az iskolások is más szemlélettel közelítsenek a mindennapokhoz.

– Bízom benne: ha lassan is, de felnőhet egy bizakodó, a problémákat hatékonyan megoldó korosztály – mondja Kiszely Márta klinikai szakpszichológus, a Williams Életkészségek Program munkatársa. A programot, melynek lépései védettek, az amerikai Williams orvos¬házaspár dolgozta ki, akik élen járnak a stressz kutatásában. – Nem klasszikus stresszoldó módszerekről van szó, azokat nálunk is évtizedek óta tanítják. Egy-egy órán helyzetgyakorlatokat, példákat dolgozunk fel, melyek segítségével tartós szemléletváltozást érhetünk el. E módszerek hosszas gyakorlással készséggé válhatnak, ami új életminőséget eredményezhet. Természetesen nem azt szeretnénk elérni, hogy Buddha nyugalmával éljük az életünket, esetleg a szőnyeg alá söpörjük a bajokat, vagy netán elhitessük, hogy gondtalan az életünk – mondja a pszichológus.

A Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság a SOTE Magatartástudományi Intézete munkatársainak közreműködésével dolgozta ki a program magyar változatát, amit már a pedagógusok számára is elismertettek, tehát az iskolák falai közé is bekerült a módszer. – Gyerekeknek is létezik kurzus, főleg középiskolákba hívnak bennünket. Nem lehet elég korán kezdeni, óvónőknek is tanítjuk, hogyan készíthetik fel a piciket: ha nehézségbe ütköznek, maguk keressék meg a megoldásokat. Érdekes tapasztalat, hogy amikor azt kérjük a fiataloktól, mondjanak magukról három pozitív tulajdonságot, alig tudunk egyet-egyet kicsikarni belőlük. Ha arról beszélgetünk, hogy szerintük egy-egy probléma vagy nehézség miért adódott az életükben, többnyire másokat hibáztatnak. Ha már eljutottunk a gyerekekhez, tényleg él a remény, hogy egészségesebb szemléletű nemzedék nőjön fel. Mert változni és változtatni soha nem késő – állítja Kiszely Márta.
 

 


 

Ezek is érdekelhetnek