Együnk virágot!

Ha egy nyíló virág elvarázsolhat a látványával, rabul ejthet az illatával, miért ne lehetne éppoly kedves az ínyünknek is? A virágszirmok fogyasztásának divatja reneszánszát éli. Az ehető virág nem csak dekoráció: salátákat és köreteket is készíthetünk belőlük.

Család-otthon2013. 04. 29. hétfő2013. 04. 29.

Kép: Kecskemét, 2005. április 03. Ehető virágok illusztráció. Diós lekváros tészta ibolyával. Ibolya az ehető virág ebéd táplálkozás étel Fotó: Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor

Együnk virágot!
Kecskemét, 2005. április 03. Ehető virágok illusztráció. Diós lekváros tészta ibolyával. Ibolya az ehető virág ebéd táplálkozás étel Fotó: Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor

Orgona: Íze kissé a fűére emlékeztet, viszont magával ragadóan kellemes az illata. Használjuk csirkés ételekhez vagy salátákhoz.

Rózsa: Szapphó a rózsát a virágok királynőjének nevezte, ezért ugyancsak barbár ötletnek tűnik, hogy megegyük. A rómaiak gyógyszert és édességet is készítettek belőle. Közismert a török udvar rózsakultusza: rózsavízen kívül zselét, sorbetet és dulcsászát (mézzel készített édesség) készítettek a megfelelő fajtájú rózsákból.

Ibolya: Virága édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására alkalmas. Levelét saláták készítésénél használhatjuk.

Árvácska: A szivárvány minden színében pompázik, így nagyon mutatós a tányéron. Szirmai enyhén mentás ízűek.

JÓ TUDNI!
• Felhasználás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt virág valóban ehető-e, ugyanis bizonyos növények súlyosan mérgező anyagokat is tartalmazhatnak!
• Asztmában, szénanáthában, allergiában szenvedőknek nem ajánlott virágokat enni.
• Ne kóstolgassuk a forgalmas utak mentén termett vagy a virágárusnál kapható növényeket. Azonkívül, hogy szennyezettek lehetnek, általában permetszerekkel is kezelték őket, s azok a virágban felhalmozódhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek