Kék agávé tüzes leve

Igénytelen, közönséges félsivatagi növény, mégis világszerte ismert: mi az? Nos, a kék agávé – belőle készül ugyanis a mexikóiak közkedvelt szeszes itala, a tequila.

Család-otthon2013. 04. 10. szerda2013. 04. 10.
Kék agávé tüzes leve

 S hogy ezzel az értéktelen pozsgás növénnyel lehet valamit kezdeni, arra az őslakos olmékok jöttek rá először, akik több mint 3000 esztendővel ezelőtt fölfedezték az agávéban lévő cukrot, amiből szeszes ital nyerhető. Az ősi receptet a maják is átvették és őrizték évszázadokon át, akiktől pedig a spanyol hódítók szerezték meg a XVI. században. Az a tequila azonban, amit ma ismerünk, csak az 1700-as években jelent meg és indult világhódító útjára.

Az ital készítése a kék agávé szedésre érett példányainak aratásával kezdődik. Ezt követően az agávébokrot megtisztítják a leveleitől, és csak az ananászra emlékeztető levéltövet (tőlevélrózsát) hagyják meg belőle, ami a cukrot tartalmazza. A levéltövet (spanyolul pinyát) hagyományos gőzfűtéses kemencékben, illetve modern autoklávokban hőkezelik, hogy a szénhidrátok erjeszthető cukorrá alakuljanak át benne. Ezután az alapanyagot darabolják, kioldják belőle a cukorban gazdag levet, megszűrik, majd erjesztik. Ezt az eljárást azonban csak akkor követik, ha 100%-os agávétartalmú tequilát készítenek.

Tekintve, hogy a tequila alkoholtartalmának csak 51%-ban kötelező agávéból származnia, ezért (a gyártandó minőségi kategóriák függvényében) az erjesztés előtt az alapanyaghoz egyéb cukoralapanyagot – így kristálycukrot vagy cukornádmelaszt – is hozzákevernek. A rozsdamentes acéltartályokban kierjesztett alkoholt azután acél-, illetve rézüstökben kétszer lepárolják, s az így nyert (érleletlen) tequilát palackozzák, vagy hordókban érlelik tovább.

Az általánosan 38-40%-os alkoholtartalmú tequilának két fő kategóriája létezik: az egyik a puro (tiszta), a másik a mixto (keverék). Ez utóbbi alkoholtartalmának csak egy része (legkevesebb 51%-a) származik agávéból. Az érlelés szerint csoportosítva (angol elnevezéssel) ismert a silver vagy érleletlen tequila, továbbá a gold, ami az érlelt és érleletlen párlat keveréke, valamint az aged, melyet legalább 2 hónapig, de legföljebb 1 évig tölgyfa hordóban érlelnek. Kimagasló minőségű az extra aged, amit legalább egy évig, illetve az ultra aged tequila, melyet minimum 3 évig érlelnek tölgyfa hordóban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek