Túl a harcsapaprikáson

Hajdan fényes fejezeteket kaptak a halak a honi gasztronómiában, ám manapság hajlamosak vagyunk egy-egy rántott ponttyal kipipálni a dolgot. A Halkakasban megtudtuk, miként varázsolhatjuk változatosan az asztalunkra hazai halainkat!

Család-otthonPalágyi Edit2013. 04. 09. kedd2013. 04. 09.

Fotó: Habik Csaba

Túl a harcsapaprikáson Fotó: Habik Csaba

Krúdy korában még ezerféleképpen készítették a halat: pácolták, párolták, savanyították, s nem feledkeztek meg a belsőségekről, az ikráról sem. A sokféleségről ma sem kell lemondanunk – állítja Lévai Zsuzsanna, aki a főváros első és egyetlen halbisztrójának üzletvezetője. A Halkakas menüjéből napról napra kiderül, hogy nem válik unalmassá, ha sok a hal az étlapon. Otthon is érdemes legalább hetente az asztalra tenni, hiszen ez a legegészségesebb fehérjeforrásunk. A pontyon és a harcsán kívül érdemes bővíteni a repertoárt például a csukával, amurral, busával, pisztránggal, fogassal, vagy éppen az ugyancsak idehaza tenyésztett barramundival. Némi fantáziával túlléphetünk a rántott ponty, harcsapaprikás, halászlé „szentháromságon”, és igen sokféle étket varázsolhatunk a hazai vizek kincseiből. Jó magyar szokás szerint a halas fogásokat szalonnával, zsírral, liszttel nehezítjük, ám ha könnyen emészthető, egészséges ételekre vágyunk, bátran újíthatunk a receptjeinken. Éppenséggel a sült változatnak sem kell olajban tocsognia.

– A gyerekeket is könnyebb megnyerni, ha azoktól az ételektől sem tiltjuk el őket, amiket szívesen fogyasztanak a gyorséttermekben. Csakhogy mi a halbisztróban jobb minőségű alapanyagból és háziasan készítjük el ezeket, amit otthon is megtehetnek a háziasszonyok. Nálunk a halburger friss filéből készül, amibe 70%-ban harcsa, 30%-ban ponty kerül – magyarázza az üzletvezető. Mivel az édesapja haltenyésztő, maga is megszokta, hogy gyakran kerüljön a tányérra csőben vagy zöldségekkel és sajttal sült hal, netán frissen, ropogósra kisütött keszeg, kárász. Akadnak azonban újításai is, hiszen ki szabja meg, hogy a töltött paprika csak sertéshúsból készülhet? Kiderült: halas húsgombóccal éppoly remek. A rakott zöldbab vagy a chili con carne is finom halból, mint ahogyan a nálunk is bevált ázsiai ételeket szintén érdemes kipróbálni vele. A halászlé is többféle változatban rotyoghat: a korhely módra főzöttet például mustárral savanyítjuk, a Regős halászlevet pedig frissen facsart citrommal és tejfölös habarással. Amikor egészben sütjük a pisztrángot vagy a barramundit, izgalmas ízeket varázsolhatunk, ha például zöldfűszerekkel készült keverékkel dörzsöljük be a hal hátát és hasát.

Bátran buzdíthatunk hát mindenkit: halra, magyar!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek