A diákmunka jó tanulópénz a gyerekeknek

A nyári szünet mindig nagy kérdés a szülők számára: mit csináljon a gyerek? Mivel itthon 15 éves kortól, szülői engedéllyel a nyári szünetben már dolgozhatnak a gyerekek, ez amellett, hogy egy remek pénzkereseti lehetőség, sokat is tanulhatnak belőle a fiatalok.

Család-otthonKovács Réka2013. 07. 30. kedd2013. 07. 30.

Kép: Diákmunka szórólapozás újságosztás dolgozó fiatalok Pont ott Felvételi Ponthatárbuli a Corvin sétányon fiatalok leendö föiskolások egyetemisták szórakozás tömeg 2010.07.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A diákmunka jó tanulópénz a gyerekeknek
Diákmunka szórólapozás újságosztás dolgozó fiatalok Pont ott Felvételi Ponthatárbuli a Corvin sétányon fiatalok leendö föiskolások egyetemisták szórakozás tömeg 2010.07.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Számos lehetőség van, azonban a tapasztalatlan gyerekeket könnyen ki is használják a munkaadók. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! meghirdetőjének tanácsai a diákmunka körültekintő kiválasztásához.

A diákmunka lényege, hogy a munkaadó és a munkavállaló is elégedett legyen, így nagyszerű élmény lehet egy gyerek számára. A diák jobban megértheti a felnőttek világát, adott esetben megismerheti a vállalkozói és az alkalmazotti létet is, egy vállalkozás működését, új emberekkel találkozhat. A siker növeli az önbizalmát, és a diákmunka segíthet azt is eldönteni, milyen foglalkozást űzne szívesen a későbbiekben, vagy mi az, amihez egyáltalán nem lenne kedve. Ez segít a továbbtanulás során az irányválasztásban is. A gyakorlat jól mutat később az önéletrajzban is, és nem utolsó sorban jó élmény a gyerek számára, hogy a saját munkája révén kapott pénzt arra költi, amire szeretné: segítheti vele a családját, elmehet belőle táborba, vagy márkás, divatos ruhadarabokat vásárolhat belőle, aminek megvétele egyébként nem férne bele a családi költségvetésbe.

Arra azonban érdemes figyelni,, hogy ne dolgozzon egész nyáron a gyerek, hiszen szükség van pihenésre is, de adott esetben ha túlságosan a pénz kerül a gyerek gondolatainak középpontjába, az káros is lehet. Számos munkavállaló kihasználja a diákokat, az interneten is sok olyan rémtörténet olvasható, amikor a hosszú hetekig, hónapokig dolgozó diákot végül nem fizette ki a munkaadója, vagy az eredeti megállapodáshoz képest többet dolgoztatta.

A diákok átlagosan 4-500 forintos órabérre számíthatnak, amit mindenképp pontosan, szabályos szerződésben rögzítsenek, a későbbi problémák elkerülése végett. 16 éves kortól pedig érdemes diákszövetkezeteken keresztül munkát vállalni, mert általában már bevált munkaadókkal állapodik meg a diákszövetkezet, és könnyebb a céget leinformálni.
 

Ezek is érdekelhetnek