Termesszék velem: vérehulló fecskefű

Déli fekvésű erdőszéleken, falak-kerítések mellett, törmelékhalmokon terem a mákfélék családjába tartozó, a tölgyfáéhoz hasonló levelű növény, melyet a füvészkönyvekben sokféle néven említenek: vereslőfű, kutyatej, kecsketej, rántófű. Magyarországon gyomszerű növénytársulásokban szinte mindenhol megtalálható a vérehulló fecskefű (Chelidonium majus).

Család-otthonGrosz Tamás2013. 07. 06. szombat2013. 07. 06.
Termesszék velem: vérehulló fecskefű

Magassága elérheti az egy métert is, gyökere vörösbarna. Szára, felágazó, csöves, megtörve sűrű narancssárga, gyógyító hatású levet enged. Virágjai aranysárgák, négy szirommal, levélzete szárnyasan szeldelt, tojásdad alakú. A termése hosszúkás alakú toktermés.

Rendkívül gyorsan szaporodik, szinte kiirthatatlan. Megfékezni csak virágzásban lehet, ha visszametsszük, de akkor is előfordulhat, hogy ha nem a kellő időben végezzük, a magját pillanatok alatt beérlelve szétszórja.

Csaknem harmincféle alkaloida található benne, köztük van mérgező (szangvinarin és keleritrin) is.

Fájdalomcsillapító és görcsoldó hatása közismert. Gyógyító ereje a szürke hályog kezelésére, gyengén látásra vagy megerőltetett szemre kiváló: a megmosott levelet szétmorzsolva, szemünket csukva tartva kenjük a szemzugunkba. A friss lé pedig a látóhártya leválása és bevérzése esetén segít. A népi orvoslás rosszul gyógyuló sebek és elfertőződött bőrsérülések gyógyítására, bőrbajokra, szemölcs és tyúkszem irtására használja immár több évszázada.

Kismamák és magas vérnyomásban szenvedők kerüljék az alkalmazását.