Vigyázzunk jobban gyermekeinkre nyáron

Egy felmérés szerint évente közel 1500, vagyis mintegy 75 osztálynyi tizennégy éven aluli gyermek szenved közlekedési balesetet, és ennek harmada a nyári hónapokban történt. Ezért különösen fontos, hogy a szülők és az iskola is kivegye a részét a gyerekek oktatásában.

Család-otthonKovács Réka2013. 07. 31. szerda2013. 07. 31.
Vigyázzunk jobban gyermekeinkre nyáron

Tombol a szünidő, és a jó időre való tekintettel egyre több gyermek ül biciklire, húz a lábára görkorcsolyát, vagy pattan a gördeszkára. A figyelmetlenség és a közlekedési szabályok be nem tartása viszont komoly baleseteket okozhat. A KSH adatai szerint átlagosan évente körülbelül 1500, vagyis mintegy 75 osztálynyi tizennégy éven aluli gyermek szenvedett valamilyen sérülést közlekedési balesetből kifolyólag.

Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára szerint gyakran az okozza a baleseteket, hogy a gyerekek nem ismerik a közlekedési szabályokat. A KRESZ alapjaival tehát mindenképpen meg kell őket ismertetni, erre pedig az egyik legjobb fórum az iskola. Szeptembertől a Nemzeti alaptantervben megjelenik a közlekedési alapismeretek témája, sőt, külön kerettanterv készült például a kerékpározásra, ami rendkívül hasznos ismereteket nyújt majd a tanulóknak.

A kerettantervek kidolgozásában részt vevő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tájékoztatása szerint a közlekedési alapismeretek elsajátításával a Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy foglalkozik, ahol például a gyalogos közlekedés alapvető tudnivalóival, a veszélyhelyzetek és a balesetek megelőzését célzó szabályok megismerésével és azok szituációs játékokban való élményszerű alkalmazásával alapozzák meg a biztonságos és önálló közlekedéshez szükséges szokások kialakulását. A BringaAkadémia tantárgy elméleti óráin a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-szabályokat, és az alapvető kerékpáros ismereteket tanulják, az akár a testnevelés órákba is beilleszthető kerékpáros órákon pedig gyakorlatban sajátítják el azokat a közlekedési ismereteket, amelyekre a hétköznapokon, iskolába menet vagy akár túrázás közben szükségük lehet.

 

Ezek is érdekelhetnek