Csak éretten szüreteljük!

Legízletesebb gyümölcsünk egyike a szőlő, táplálkozás-élettani szempontból pedig egyedülállóan teljes értékű, húsa és leve egyaránt rendkívül gazdag tápanyagforrás.

Család-otthon2013. 08. 27. kedd2013. 08. 27.

Kép: Soltvadkert, 2005. augusztus 31. Barna Ferenc szőlősgazda csemege szőlőt szüretel Soltvadkert határában, melyet tisztitás és válogatás után nagybani piacon értékesít. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Csak éretten szüreteljük!
Soltvadkert, 2005. augusztus 31. Barna Ferenc szőlősgazda csemege szőlőt szüretel Soltvadkert határában, melyet tisztitás és válogatás után nagybani piacon értékesít. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Cukortartalma 16–22 százalékos, a legnagyobb energiatartalmú gyümölcsünk. Ezenkívül sok benne a fehérje, az élelmi rost, az ásványok közül pedig olyan fontos anyagok gazdag tárháza, mint a kálium, vas, réz, mangán, szelén. Levében, héjában és magjában számos olyan antioxidáns vegyületet rejt, amelyek védenek az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke ellen. (A kékszőlő nagyobb arányban tartalmaz antioxidánsokat.)

Mindez persze csak akkor van így, ha a szőlőt teljesen érett állapotban szüretelik: a bogyókban a cukor a csúcsra jutott, a savtartalom pedig az optimális szintre csökkent. Éretlenül leszedve éretlen is marad, ilyen állapotban az élvezeti és a beltartalmi értéke egyaránt messze elmarad a lehetségestől. Mégsem kezdődik el úgy szőlőszezon, hogy ne kerülne tömegével éretlen csemegeszőlő a piacra (a termesztők és a kereskedők felelőtlenségéből). Ez ellen egyetlen mó¬don védekezhetünk: nem vesszük meg.

A kertben persze más a helyzet, de ott is kell a türelem, hogy valóban érett termést szüreteljünk. Gyorsíthatjuk a csemegeszőlő érését, ha megfésüljük, elvezetjük az árnyékoló hajtástömeget (esetleg nagyon mértéktartóan csonkázunk), az egyes fürtöket közvetlenül árnyékoló leveleket tőből eltávolítjuk. Így a nap jobban éri és érleli a bogyókat, a szellősebb lombkörnyezet pedig a betegségek megtelepedése ellen hat.

Ha piacra is szállítunk, különösen nem mindegy, hogyan szüretelünk. Ehhez nagyon érdemes szüretelő (rózsa-) ollót beszerezni, azzal vágni le a fürtöket, minél hosszabb fürtkocsánnyal. Ügyeljünk, hogy közben ne fogdossuk össze a termést, mert ha a bogyóhéjon lévő védő viaszréteget ledörzsöljük, könnyebben megfertőződhetnek a fürtök. A beteg, sérült bogyókat, fürtrészeket maradéktalanul vágjuk ki, hogy kínálatunk tetszetős legyen.

Ezek is érdekelhetnek