Kijózanít-e a drogszigor?

Meg is ütne a fiam bedrogozva, ha nem kapna pénzt – panaszkodnak a hevesi asszonyok. Azzal fordultak a sajtóhoz: a dílerek rettegésben tartják a környéket. Júliustól szigorodtak a kábítószerrel összefüggő büntetési tételek, már a fogyasztásért is börtön járhat. Vajon ez segít?

Család-otthonPalágyi Edit2013. 08. 10. szombat2013. 08. 10.

Kép: Droghelyzet Hevesen a cigánysoron drogdilerek, kábitószer kábítószer 2013.07.10. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Kijózanít-e a drogszigor?
Droghelyzet Hevesen a cigánysoron drogdilerek, kábitószer kábítószer 2013.07.10. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Tehetetlenek vagyunk, az ember nem jelentheti fel a saját fiát! A múltkor is kikapta a kezemből a családi pótlékot, alighogy átvettem, aztán elment. Azzal jött nekem, hogy kiveszi a torkomat – árad a panasz a korosodó asszonyból. A Dankó utcában állunk, Heves romák lakta városrészében.

Az utóbbi két-három évben elfajult a helyzet, így az anyák, nagyanyák már nem falaznak a drogossá züllött fiúknak, hanem próbálnak segítséget kérni. Minap azzal keresték meg a sajtót: a drogdílerek rettegésben tartják a családokat, a rendőrség pedig nem tesz semmit. Megpróbáltuk kideríteni, mi igaz ebből.

– Kiapad a szemük olyankor, úgy néznek ki, mint a halott. Abból áll az életük, hogy benyomják maguknak a drogot, később meg csak fekszenek, mint egy darab fa. Néha felkelni se tudnak, csontsoványra fogynak, kiszáradnak – mondja a roma asszony, aki kénytelen végignézni, hogy a 20 éves fia, a 16 éves unokája és az ugyanilyen idős kisebb fia tönkreteszi magát. A nagyobbik fiút épp ma vitték el a rendőrök, hajnalban kikapták az ágyból. Talán lopásért, mivel azzal teremtette elő a pénzt a drogra. Ha meglovasítanak egy 100 forintot érő holmit, a díler megveszi tőlük, mondjuk 20 ezerért, és ad érte kábítószert.

Egy másik asszony sápadtan bólogat, az ő fia is pont így szokta.

– A múltkor vettem neki egy felsőt ötezer forintért, de mire hazaért, már nem volt rajta, eladta. Azt hazudta, azért, mert kicsi volt… Már gondoltam rá, hogy bemegyek a gyógyszertárba, és megkérem, ne adjanak nekik injekcióstűt, hátha abbahagynák, ha nem tudnák mivel szurkálni magukat – tördeli a kezét.

Elhajított, használt fecskendőt gyakran találnak itt, a Krakkónak nevezett városrészen. Csoda, hogy a kisgyerekek még nem szedték fel – ők egyelőre inkább az eldobott csikkeket gyűjtik.

– Nem büdös a cigi. Ha anya eldobja, felveszem és szívom – büszkélkedik egy négyéves kislány. A többi gyerkőc is bólogat, egy óvodás errefelé már simán pöfékelhet. Akad olyan szülő, aki maga nem dohányzik, és mégis vesz cigarettát a gyermekének. Csendben van tőle, és nem éhezik meg…

– Nézze, ő az a gyerek, aki kajakra lövi magát. Meg az a férfi ott, pedig ő már családos. S abban a szép házban lakik a díler család – mutatják a tetovált suhancok. Az utcán ténfergők közül többekről hírlik, hogy a drog rabja. Ők maguk persze tiszták, somolyognak a megszólított fiúk. Kristály és herbál – ezek kelendők itt. A fűféléből cigarettát sodornak, a port belövik vagy orral felszívják. Sokan 11-12 évesen elkezdik a „drogkarriert”, s aztán nincs megállás.

A kisvárosban az a vád éri a rendőrséget, hogy tétlenül szemléli a dílerek ténykedését. Megkérdeztük Soltész Bálintot, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, mi igaz ebből. A következő szűkszavú választ kaptuk: „A Hevesi Rendőrkapitányság jelenleg több eljárást is folytat kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt. A nyomozó hatóság minden rendelkezésre álló eszközt igénybe vesz, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőit felderítse. Folyamatban levő nyomozásról azonban nem áll módomban bővebb információt adni.”

Más rendőrségi forrásból úgy tudjuk, nehezíti a munkájukat, hogy már diszkórazziát sem tarthatnak. Nem világíthatnak válogatás nélkül a szórakozók szemébe, a pupillájukat vizsgálva – mivel az jogszerűtlennek számít…

Alattomos új szerek

A szerhasználat mindig az egész család problémáját jelzi, tehát mindannyian támogatásra szorulnak. Legtöbbször az anyák kérnek először segítséget, s csak azután érkezik a droggal, gyógyszerrel, alkohollal élő fiatal – tudom meg az egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetőjétől, Siposné Kohári Szilviától. A szolgálat az első volt a térségben, melynek tagjai szembenéztek a sokáig szőnyeg alá söpört drogproblémával – a kilencvenes években ugyanis a szociális rendszerből hiányzott a szenvedélybetegek ellátása. Időbe telt, amíg elnyerték a gyerekek, majd a családok bizalmát, és segíthettek. Elvitték a szolgáltatásukat a szórakozóhelyekre, ezzel teremtettek biztonságot.

Tizenöt esztendeje, amikor megalakult a RÉV, még jellemzően szipuzással – ragasztókkal, szerves oldószerekkel – bódították magukat a hátrányos helyzetű fiatalok. Az állami gondozásból kikerültek pedig visszajártak a gyermekvárosba szipuzni. Az utóbbi három évben megváltoztak a szokások, manapság egyre többen kapnak rá az új fejlesztésű dizájnerdrogokra. Ezek összetétele állandóan változik, a hatásuk tehát kiszámíthatatlan. Kezdetben másnapos tünetek nélkül csábítanak, ám a hozzászokás igen gyors. Hamarosan naponta többször, akár óránként követeli az adagját a szervezet. A herbál néven emlegetett, cigarettába sodorható keverék is a gyanús eredetű anyagok közé tartozik. Eleinte füstölőként vagy „gyógynövényként” árulták, és az a tévhit övezi, hogy nem okoz függőséget. Ezeknél az olcsósággal kecsegtető szereknél nehéz megjósolni, hogy a „heccből” kipróbáló mikor csúszik át függőségbe. Márpedig a szer csak először ajándékoz, aztán könyörtelenül elvesz…

Lutri a Kristályos Kata

Az új dizájnerdrogokról már nem azt kell mondani, hogy veszélyesek, hanem azt, hogy halálosak – nyilatkozta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője annak apropóján, hogy két fiatal meghalt ismeretlen összetételű szer adagolása után. Többen pedig orvosi segítségre szorultak Fejér megyében. A gombamód szaporodó pszichoaktív vegyületek zömét Európán kívüli titkos laboratóriumokban állítják elő, csak tavaly 73 új szer érkezett hazánkba. A rendőrség által lefoglalt anyagok csaknem felét már ezek adják. Tavaly óta létezik a tiltott szerek lajstroma, az úgynevezett C lista, melyen már 48 tétel szerepel. Az új szereket a vizeletből kimutatni nehéz, és a nevük is folyton változik. Kristálynak korábban a parasztkokainnak vagy csirketápnak is keresztelt, felpörgető hatású metamfetamint hívták. Kristályos Katának a mefedront becézték, de mára többféle, bizonytalan hatóanyagú fehér por közös neve lett. Manapság tehát lutri, milyen néven milyen szert szállít a díler, s az milyen bajt okoz a fogyasztónak.

Nincs bocsánat

Az elmúlt tíz évben a kábítószer fogyasztását önmagában nem büntették, de a megszerzését és a tartását igen. Júliustól azonban a drogfogyasztás önállóan is bekerült a büntető törvénykönyvbe. Így éppúgy bűncselekmény, ha valaki csekély mennyiségű drogot tart magánál, és az is, ha, mondjuk, beleszív a haver marihuánás cigarettájába. Ha egy nagykorú diák az iskolában kábítószert tart magánál, három évig terjedő szabadságvesztést kockáztat, sőt ha átad kiskorú társának egy spanglit, egytől öt évig terjedő börtönt kaphat. Eztán a dizájnerdrogok használói is büntetésre számíthatnak. Főleg az iskolákból és a szórakozóhelyekről űzné ki szigorúan a szerhasználatot az új drogstratégia. A segítő szakmát művelők közül viszont többen attól tartanak, ez a fiatalokat korán kriminalizálhatja, így nehezebb lesz a visszaút. Akik a droghasználat liberálisabb szabályozásában hisznek, felvetik: miért nem kerül tiltólistára az alkohol? Az iszákosokat nem ültetik le, holott sok családban ők adják tovább az önpusztítás átkos stafétáját.

Ezek is érdekelhetnek