Rejtőzködő áldozatok

Súlyosabb büntetést tesz lehetővé a családon belüli erőszak esetén az új büntető törvénykönyv. Bár korábban már több fórumon is kezdeményezték a határozottabb fellépést, a szakembereknek leginkább úgy tűnik: nincs hathatós segítség, csupán látszatintézkedés.

Család-otthonKun J. Viktória2013. 08. 07. szerda2013. 08. 07.
Rejtőzködő áldozatok

Júliustól súlyosabb büntetésre számíthatnak a családon belüli erőszakot elkövetők, már külön tényállás a hozzátartozó bántalmazása. A könnyű testi sértésnél három évig terjedhet a szabadságvesztés, súlyosabb esetekben egytől öt évig terjedő börtön jár. A szigor nemcsak a törvényben meghatározott hozzátartozóra, hanem volt házastársra vagy élettársra, gondnokra vagy gondnokoltra, gyámra vagy gyámoltra is vonatkozik. A büntethetőség kiterjed arra is, ha a sértett nem az elkövetéskor, hanem korábban élt egy háztartásban vagy egy lakásban az elkövetővel. Csakhogy az esetek döntő többsége el sem jut odáig, hogy bíróság elé kerüljön. Sőt még akkor is esetleges, melyik ügy hogyan végződik.

– A rendőrségen három órát ültem, a kihallgatás fél órát tartott. Elküldtek látleletet vetetni. Az orvos a fojtogatás nyomait rögzítette, a nemi erőszak okozta esetleges külső sérüléseket nem sikerült. Aztán vártam, közben a férjem folyamatosan hívogatott. Az egyik hívásról magnófelvételt készítettem, bizonyítékként. Próbáltam rákérdezni, hogy miért fojtogatott, miért volt erőszakos. Azt mondta, pánikból tette, mert én kiabáltam. Elvittem a felvételt magammal bizonyítékként a meghallgatásra – meséli az asszony, akitől az ügyésznő csak annyit kérdezett: elhangzik-e benne, miszerint elismeri, hogy megerőszakolta? – Mondtam, hogy nem. – Hát akkor mit akar? – kérdezte.

Juditot és a férfit igazságügyi pszichológus szakértő is vizsgálta, aki megállapította: András biztosan nagyon jó családapa és ember, Judit pedig borderline-szindrómás (az e személyiségzavarban szenvedő viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan). Valószínűleg az eset éppen fordítva történt: a 60 kilós asszony rántotta magára és erőszakoskodott a nagydarab férfival…

Az erőszakot elszenvedők közül csak az igazán elszántak fordulnak a rendőrséghez. Ha mázlijuk van, empatikus rendőr előtt kell elmondaniuk a történteket. Ezek után még legalább háromszor-négyszer kell előadni az esetet a különböző fórumokon. Szakértők vizsgálják, a sértett nem hazudik-e. Meghallgatja az ügyész, s ha úgy adódik, szembesítik a tettessel. Három-négy év múlva, a bírói szakban újrakezdődik az egész. A nőnek bizonyítania kell, hogy fizikai ellenállást tanúsított. Nem véletlen, hogy egy 33 országot érintő nemzetközi vizsgálat szerint Magyarországon születik a legkevesebb feljelentés családon belüli erőszak miatt.

Évente 72 nőt öl meg aktuális vagy egykori partnere, az összes gyilkosság 39 százalékát családi kapcsolaton belül követik el. A családon belüli erőszak áldozatainak száma háromszor magasabb nálunk, mint más államokban. Ahol a szabályozás szigorúbb, ott kevesebben halnak meg a családon belüli erőszak következményeként. Ha az USA-éhoz hasonló lenne a szabályozás, a Patent Egyesület szerint 72 helyett 40 halálos áldozattal kellene számolni évente, míg a spanyolhoz vagy a némethez hasonló szabályozás 20 alá csökkenthetné. A családon belüli erőszak végzettségtől, társadalmi helyzettől függetlenül minden réteget érint.

Felmérések szerint a bűncselekmény következtében meghalt nők 60 százaléka házas- vagy élettársa áldozata, míg a megölt férfiak 13 százaléka halt meg hasonló módon. Egy nőnek nyolcszor annyi az esélye, hogy a férje vagy élettársa öli meg, mint hogy idegen támadó. Sokatmondó adat az is, hogy a kiskorúak elleni bűncselekmények négyötödét közeli rokon, barát követi el.

Ezek is érdekelhetnek