Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ha kedvez az idő, a nagy hőséget-szárazságot követő csapadékos enyhületben új erőre kap számos zöldségnövényünk, köztük a csillagtök (patisszon) is. Újabb zöldségcsillagocskák születésére számíthatunk, melyek táplálkozási értéke a már kifutó laskatökhöz hasonló, C-vitaminban azonban annál jóval gazdagabb.
Kép: konyhakert családi gazdálkodás vetemény gödöllőn patiszon 2008 07 01 Fotó: Kállai Márton
Mint csekély kalóriatartalmú és könnyen emészthető zöldségféle, jól beilleszthető a diabetikus és kalóriaszegény étrendbe is. Fölhasználása igen sokrétű: ehetjük főzve, vajasan, töltve, rakva, pároltan, pörköltnek elkészítve, netán panírbundában kirántva. De a lecsó vagy a tojásrántotta összetevőjeként is megállja a helyét. Apróbb, 3–6 centis zsenge terméseit uborka módjára savanyíthatjuk vagy kovászolhatjuk, a nagyobb kabakok körítésnek, egytálételnek jók. Ezeket azonban hámozni kell, a 10-12 centis átmérő fölöttieket pedig magozni is.
Ha nem egyben vagy félbevágva dolgozzuk föl, akkor úgy hámozhatjuk meg a legegyszerűbben, ha előbb kettévágjuk és további darabokra szeleteljük. (A megöregedett, sárguló tökök erősen rostosak, nem ízletesek.) A csillagtök nem karakteres, visszafogott ízét a főzés, sütés hozza elő, ám ettől még bátran fűszerezhetjük például borssal, fokhagymával, bazsalikommal, majoránnával, petrezselyemmel.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu