Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Drága fűszerkincs a kardamom, amit az ára is jelez: egy 50 grammos csomagért 700 forintot is elkérnek a hazai üzletekben. Igaz, messziről, leginkább Indiából érkezik: ott, illetve Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén nagy felületen termesztik.
Noha lágyszárú évelőnek mondjuk, szára(i) valójában csak a levelekből állnak. Hazájában 2-3 méter magasra nő, a külön fejlődő virágos szára a fél métert is elérheti. A termése tok, benne 10-20 barna maggal (képünkön), melyek enyhén kámforosak, s a többféle illóolajtól különleges ízűek-illatúak. Mivel a magvak nem érnek egyszerre, begyűjtésük igen macerás, és csak kézzel lehetséges – ezért is olyan drága.
A jó minőségű kardamomtermések halványzöld színűek. Legjobb ilyen formában beszerezni a fűszert és csak a felhasználáskor feltörni, majd kivenni belőle a magokat – s mindig csak annyit megtörni belőlük (például mozsárban), amennyi alkalmanként szükséges. (Ha őrleményt veszünk, annak fölbontás után hamar elillan az illata.)
A kardamomot az arab, indiai, afrikai háztartások sokféle formában használják, s mint a gyomor egyik legkiválóbb természetes gyógyszerének (emésztést javító, gyomorerősítő, szélhajtó), nálunk is nagyobb keletje lehetne. Emellett serkenti a szívizmok működését, és fejfájás ellen is jó. A svédek az almapudingba teszik, a norvégok pedig a hamburgert ízesítik vele. Használhatjuk rizs, gyümölcssaláta, sütemény ízesítésére, tehetjük páclébe, de különleges, jó ízt kölcsönöz a bárányhúsnak is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu