Drága a könyv, azért nem olvasunk?

Sokan a nyomtatott könyvek halálát jósolják már évek óta, mégis egyelőre úgy tűnik, van remény a túlélésre. A sikerregények mellett még mindig a szépirodalom az egyik legnépszerűbb műfaj az olvasni szeretők körében, ugyanakkor az olvasnivaló kiválasztásában a téma és szerző mellett a kedvező ár is fontos szerepet játszik.

Család-otthonKovács Réka2013. 11. 30. szombat2013. 11. 30.

Kép: Tiszaalpár, 2013. november 07. Könyvtárverseny. Fotó: Ujvári Sándor

Drága a könyv, azért nem olvasunk?
Tiszaalpár, 2013. november 07. Könyvtárverseny. Fotó: Ujvári Sándor

Az viszont tény, hogy egyre kevesebben olvasunk: minden tizedik magyar nyilatkozott úgy, hogy nem szokott olvasni – mutatott rá a most induló Bookon.hu személyes könyvajánló szolgáltatás és a KutatóCentrum közös felmérése. A fiatalok között ugyanakkor még nagyobb ez az arány: minden hatodik 18 és 29 év közötti mondta azt, hogy egyáltalán nem szokott könyvet venni a kezébe.

Mégis a hölgyeknek közel 95 százaléka legalább alkalmanként meg szokta lepni magát egy jó kis olvasnivalóval, és még a kevesebbet olvasó férfiaknál is 82 százalék ez az arány.
A nők számára könyvválasztáskor mások ajánlása is fontos: az ismerőseik, családtagjaik véleményére 13 százalékuk ad, a hírességek ajánlása ugyanakkor mindössze 2 százalékuk döntésében játszott szerepet.

Legtöbben a sikerkönyveket keresik, de sokan választják a szépirodalmi műveket, valamint a történelmi, életrajzi leírásokat is. Míg bestsellereket a megkérdezettek 60 százaléka vesz szívesen a kezébe, addig szépirodalmi és történelmi köteteket már csak körülbelül feleannyian.

Az évek múlásával az olvasási szokásaink is változnak: az idősebb, 40 év feletti korosztály a fiatalokhoz képest jobban kedveli a történelmi és gasztronómiai témájú könyveket, és a napi politika, gazdaság és bulvár témák iránt is inkább 30 év felett kezdünk el érdeklődni. A szépirodalom legtöbb kedvelője az idősebb korosztályból kerül ki: az 55-64 évesek 46 százaléka olvas szívesen ilyen műfajú könyveket, míg a 30-39 éveseknek mindössze 28 százaléka.
 

Ezek is érdekelhetnek