Sorsdöntő hetek a túlélésben

Legutóbb tíz éve, a szűrőprogram bevezetését követően volt ennyire magas a mellrákos megbetegedések száma hazánkban. Ráadásul nálunk a nemzetközi átlaghoz képest később fedezik fel a bajt – ami sok esetben nem a betegen múlik.

Család-otthonKun J. Viktória2013. 11. 26. kedd2013. 11. 26.

Kép: Image: 0101860757, License: Rights managed, Model and health professional. Photo essay at Rouen University Hospital. Mammogram., Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, BSIP, Fotó: Profimedia-Red Dot

MAMMOGRAPHY RESULT
Image: 0101860757, License: Rights managed, Model and health professional. Photo essay at Rouen University Hospital. Mammogram., Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, BSIP
Fotó: Profimedia-Red Dot

Levélírónk még szeptemberben ment az egyik „nagynevű” kórházba mammográfiai vizsgálatra – leletet mind a mai napig nem kapott. Érdeklődésére azt mondták: amint a kapacitásuk engedi, meglesz az eredmény. Ez már csak azért is aggasztó, mert minden hét, sőt nap sorsdöntő lehet. Olvasónkkal korábban ilyen nem fordult elő: vagy helyben megvárta a leletet, vagy napokon belül értesítették.

De idézhetjük a harmincas évei elején járó Dóri példáját is, aki csak negyedszerre kapott helyes diagnózist. Amikor megérezte a csomót a mellében, azonnal orvoshoz fordult. Ultrahangvizsgálatra küldték, de semmi rendkívülit nem állapítottak meg. Dóri még kétszer nekifutott, mert már fájt is az a csomó, de amúgy sem gondolta természetesnek, hogy ott van. Hét hónap múlva aztán odáig fejlődött az elváltozás, hogy már csaknem a legsúlyosabb stádiumot állapították meg. Jött az amputációs műtét, majd a kemoterápia. Dóri szerencsére mindezt túlélte.

Szomorú tény: Magyarországon 2012-ben a 7700-at is meghaladta az új mellrákos esetek száma, ami csaknem ezerrel több az előző évinél. A hazai helyzet aggodalomra ad okot: egyszerre vannak jelen a fejlett országok kockázatai, valamint a szegénység, a rossz szociális helyzet okozta veszélyek. A mammográfiát követő további vizsgálatokra, majd a kezelésekre hosszú hónapokat kell várni. A szűrőprogram hatékonyságáról semmilyen visszajelzés nem születik, a szűrési eredmények nincsenek összekapcsolva, az ötéves túlélésre vonatkozó adatok mindmáig nem készültek el. Az eddigi egyetlen ilyen jelentés az Országos Onkológiai Intézet munkatársaitól ered, ami szerint a túlélés 63, az egy éven belüli halálozás pedig 25 százalékos – mindkét adat lényegesen rosszabb a nemzetközi átlagnál. Minden negyedik mellrákos nőt elveszítjük, pedig idejében felismerve a kór szinte tökéletesen gyógyítható!

Nils Wilking, a malmői egyetemi kórház onkológiájának vezetője, nemzetközi kutatások résztvevője nyilatkozott lapunknak: – A várható élettartam kitolódásával párhuzamosan az életmódbeli változások, a hormonális beavatkozások, a fogamzásgátlók, a késői gyermekvállalás, a hormonpótló kezelések mind-mind növelik a mellrák kockázatát. Egyre fiatalabb korban és sajnos a sokkal agresszívabb fajtája alakul ki. A betegség mind többeket érint, de az is igaz, hogy a fejlett országokban a kiszűrt esetek száma emelkedik, a halálozás csökken, míg a fejlődő államokban egyre több nőt veszítünk el. Az utóbbi országokban az is növeli a halálozási rátát, hogy a megbetegedést általában kései stádiumban fedezik fel és a kezelések elérhetősége korlátozott, amiben Magyarország sincs a topon – figyelmeztet a svéd szakember.

Szerinte egyértelmű, hogy a felvilágosítás, az egészségügyi kultúra és a szociális-gazdasági háttér meghatározó a szűrésben, ugyanakkor a diagnózist követően a megfelelő terápiához hozzáférés sorsdöntő a túlélésben.

Ezek is érdekelhetnek