Természetes védőpajzs

Ha még a járványos időszak előtt szeretnénk megerősíteni az immunrendszerünket, könnyen eltévedhetünk a jó tanácsok útvesztőjében. Rábízhatjuk-e egészségünket a csodaszerként ajánlott pirulákra? Mennyit és mit igyunk?

Család-otthonPalágyi Edit2013. 11. 27. szerda2013. 11. 27.
Természetes védőpajzs

Aki a légúti fertőzések megelőzésére nyakló nélkül szedi az étrend-kiegészítőket, legyengítheti az immunrendszerét – állítja a Semmelweis Egyetem táplálkozástudományi tanszékének docense, Veresné dr. Bálint Márta. Sem a mozgást, sem a kiegyensúlyozott táplálkozást nem pótolják a vitamintabletták és a beszedett ásványi anyagok: ezekből a kevesebbet is jobban hasznosítja a szervezet, ha természetes módon, élelmiszerekkel vesszük magunkhoz. A szakember nem ajánlja, hogy egész évben szedjük az étrend-kiegészítőket, inkább csak akkor nyúljunk ezekhez, ha járvány közeleg vagy már legyengítettek minket a kórokozók. Érdemes olyan készítményeket választani, melyek vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, ha azonban túl nagy dózisokkal bombázzuk a szervezetet, ezekhez könnyen hozzászokhatunk – figyelmeztet a dietetikus. Így megeshet, hogy amikor abbahagyjuk a tabletták szedését, egy ideig a vitaminhiány tüneteit produkáljuk – ezt pedig megsínyli a védekezőképességünk.

A folyadék felvértez a betegségek ellen, ám aki egész nap szomjazik, majd este literszám zúdítja magába az előírt mennyiséget, nem használ az immunrendszerének. Ősszel és télen is ügyeljünk arra, hogy legalább 6-8 pohár folyadékot vegyünk magunkhoz. Ezzel elegendő gyomorsav képződik, ami segít a vírusok, baktériumok támadásainak elhárításában. A nyálkahártyák is könnyen kiszáradnak, ha szomjazunk, így akadálytalanul juthatnak be a kórokozók – szögezi le az orvosegyetem docense. Jó ötlet 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglevet választani, de felesben vízzel, ásványvízzel hígítva, egész napra egyenletesen elosztva kortyolgassuk, ekképp az értékes anyagok jobban felszívódnak. A hűvös évszakokban bevethetjük a gyógyteákat is, melyek akkor is áldásosak, ha már megkörnyékeztek minket a kórokozók. A népi gyógymódokban jól bevált kamillával, csipkebogyóval, hársfával sosem tévedhetünk. A menta illóolaja pedig enyhíti az orrdugulást, míg a citromfű megnyugtat.

Naponta ötször fogyasszunk zöldségben-gyümölcsben gazdag táplálékot: napi 60-80 dkg-ot – kétszer nyersen, esetleg gyorsan roppanósra sütve vagy párolva – kellene megennünk. Minél színesebb egy zöldség, annál több benne a bioló¬giailag aktív anyag, a jótékony hatású antioxidáns, így mostanában sütőtök, lila káposzta, cékla, brokkoli gyakran kerüljön az asztalunkra.

Mindez persze csak félmegoldás, ha egész nap a szobában, irodában tespedünk. A testmozgás serkenti az immunsejtek képződését. Jól eshet néha a szaunázás is, s amint csak tehetjük, a mínuszokban is irány a szabad levegő!
 

Ezek is érdekelhetnek