Üde szépségek

Nem lehet betelni a rózsaloncokkal, amikor májusban bontani kezdik rózsaszín virágaikat. Szépek, üdék, ellenállhatatlanok, nem csoda, ha a nemesítők kedvence is. Fajtáinak száma ma már eléri a kétszázat – igaz, nem mind egyformán keresett. Az alaptípusok virága rózsaszín, de ismertek fehér, piros, sőt sárga változatok is.

Család-otthonValló László2013. 11. 27. szerda2013. 11. 27.

Kép: 0055175227, Fotó: Profimedia-Red Dot

Üde szépségek
0055175227
Fotó: Profimedia-Red Dot

A rózsalonc (Weigela) másfél-három méterre növő lombhullató cserje. Vesszői kezdetben fölfelé állnak, majd ívesen lehajlanak. Május-júniusban hozza változatos színű tölcsér vagy harang alakú virágait. A napfényt és az üde, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat kedveli, aszályos, száraz környezetben hamar elvénül. Bokrait jó erőnlétben, „fiatalon” tarthatjuk, ha elvirágzás után tőből kivágjuk az öregedés jeleit mutató idős ágakat. Szoliterként, azaz egymagában is mutatós, de cserjesorba is ültethetjük. Árnyékos helyen szintén szépen díszlik, de itt kevesebb virágot hoz. Jelentős károsítója nincs.

A vöröses levelű törpe rózsalonc (Weigela florida purpurea nana) mindössze 60 centi magas, az egész bokor pedig 80 centi széles. Levelei bíborvörösek, míg a virágai lilásvörösben pompáznak. Az üde talajt és a napos fekvést kedveli. Jól tűri a szelet és a szennyezett városi környezetet.

Az egy-másfél méter magas, tarka levelű rózsalonc (Weigela florida variegata) különlegessége virága mellett a levele. Napra, félárnyékba egyaránt való, és szintén jól tűri a szennyezett városi levegőt. Vállalkozó szellemű kertészek létrehozták a rózsalonc magas törzsű formáját is a gyönyörű bíborpiros virágú változattal (Weigela Eva Rathke).

 

Ezek is érdekelhetnek