Véredények doktora

Bokrétafának is nevezi a vadgesztenyét a nép nyelve, nem véletlenül: hatalmas virágfürtjei tavasszal fehér csokorhoz hasonlítanak. Latin neve Aesculus hippocastanum, magyarul „lógesztenye”: hajdan a törökök a kehes lovakat gesztenyével gyógyították. A tüskés, zöld burokban megbúvó termés azonban nem csak a patások bajára hoz enyhülést, hasznos gyógynövénye a házi patikának is.

Család-otthonHabik Erzsébet2013. 11. 12. kedd2013. 11. 12.

Kép: Vadgesztenye 2008.10.12. fotó: Németh András Péter

Véredények doktora
Vadgesztenye 2008.10.12. fotó: Németh András Péter

A vadgesztenye – bár tápanyagokban gazdag, s az erdei vadak számára remek természetes őszi-téli takarmány – emberi fogyasztásra alkalmatlan, mert amellett, hogy kellemetlenül keserű, magas szaponintartalma miatt enyhén mérgező is. Ugyanakkor éppen a szaponin teszi lehetővé, hogy – az Indiából származó mosódióhoz hasonlóan – mosószerként is használjuk. Ehhez a gesztenyét vágjuk négyfelé, azután főzzük puhára háromszoros mennyiségű vízben, szűrjük le – s máris kész a folyékony mosószer.

A vadgesztenyefa kérgének és termésének hatóanyagai egyaránt jók vénás és hajszálér-keringési, valamint aranyeres panaszok esetén. Kutatások igazolták a magból kivont szaponin érszűkítő, ödémaellenes, gyulladásgátló és a vénák tónusát fokozó hatását. E hatóanyagok a gyógyszertárakban kapható kenőcsök, gélek jó részében is megtalálhatók. A kéregben lévő eszkulin UV-B elnyelő tulajdonságának köszönhetően a napolajoknak és a fényvédő krémeknek is nélkülözhetetlen alkotórésze. A gesztenyefa virága és levele teaként a gyomorra és a belekre görcsoldóként és szélhajtóként hat: 3 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le.

Reuma ellen, a fájó testrészek bedörzsölésére nemcsak a termés, hanem a virágok szeszben áztatott kivonata is használható. A tinktúrához 1 dl 38%-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porrá tört vadgesztenyelevelet, valamint 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet (bioboltokban kapható), majd légmentesen zárjuk le és hagyjuk állni 10 napig. Ezután szűrjük le és sötét üvegben tároljuk. Pakoláshoz 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10%-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon.

Fürdőhöz 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, s a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra.

Ezek is érdekelhetnek