Világosan a feketéről

Fekete, mint az ördög, forró, akár a pokol, tiszta, mint egy angyal, édes, miként a szerelem: Talleyrand francia filozófus szerint ezek a jó kávé ismérvei.

Család-otthonHabik Erzsébet2013. 06. 25. kedd2013. 06. 25.

Kép: Etiópia 2012

Világosan a feketéről
Etiópia 2012

A magyar lakosság mintegy háromnegyede ébred a fekete nedűvel, sokan akár több csészével is megiszunk belőle naponta. Hogy jól tesszük-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. Tény, hogy a kávéfogyasztást követően fokozódik a szívműködés, nő a pulzusszám, emelkedik a vérnyomás. Koffeintartalma jótékonyan hat a teljesítményre, emellett vizelethajtó, tágítja a légutakat, javítja az emésztést. A mértékletes kávéfogyasztás csökkenti a szív-, az érrendszeri és a cukorbetegség kockázatát.

Napi 250 mg-nál több koffein azonban – ami körülbelül három eszpresszókávénak felel meg – túladagolással járó tünetekhez vezethet. Ilyen többek között az izgatottság, álmatlanság, kipirult arc, verejtékezés, szabálytalan szívritmus. Nagyobb adagban pedig szívtáji nyomást, kézremegést, emésztési panaszokat is okozhat. A terhesség alatti koffeinfogyasztás növeli a kisebb súlyú újszülött kockázatát és meghosszabbítja a kihordás idejét.

Amikor reggelente első utunk a kávéfőzőhöz vezet, nem is gondolunk arra, hogy megtettük az első lépést a koffeinfüggőség irányába. Aki például orvosa tanácsára próbált már felhagyni e szenvedélyével, tudja, hogy a kávéról való leszokás kellemetlen fizikai és pszichés tünetekkel – fáradtsággal, nyomott hangulattal, fejfájással – járhat. Az amerikai pszichiátriai társaság javaslatára ez évtől 15 új betegség között a koffeinelvonás is bekerült a pszichiátriai kórképek közé. Döntésüket azzal indokolták, hogy világszerte milliók élnek e népszerű stimulánssal, melynek fogyasztása – dózistól függően – enyhe vagy közepes függőséghez vezet.

Szakemberek szerint napi 3-4 kávénál nem szabadna többet meginni. Mint minden másnál, itt is a mérték a fontos: kis mennyiségben nyugodtan élvezhetjük a fekete ital áldásos hatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek