Megélhetési nevelőszülők

Új módszerrel csábít a kormány nevelőszülőségre. Szakemberek szerint ez növelheti a megélhetési szülők számát, de nem jelent megoldást az alkalmatlanok kiszűrésére.

Család-otthonKun J. Viktória2014. 01. 11. szombat2014. 01. 11.

Kép: Image: 0160685780, License: Rights managed, Restrictions: Mandatory credit, 1460710 Russia, Moscow. 04/22/2013 A little inhabitant of a Moscow orphanage during the first meeting with the future foster parents., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Ria Novosti, Fotó: Profimedia-Red Dot

Charitable program "Train of Hope"
Image: 0160685780, License: Rights managed, Restrictions: Mandatory credit, 1460710 Russia, Moscow. 04/22/2013 A little inhabitant of a Moscow orphanage during the first meeting with the future foster parents., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Ria Novosti
Fotó: Profimedia-Red Dot

A gyerekeknek családban a helyük – mára ez a hivatalos kormányszlogen is, amelyet egyébként a szakma hosszú évek óta képvisel. A kiskorúak ezentúl csak nevelőszülőknél helyezhetők el, akiknek foglalkoztatási jogviszonyt, megemelt bérezést, új képzést biztosítanak. Mindez jól hangzik, ám épp a legfontosabb dologban nem sikerült megoldást találni: továbbra is hiányzik az a szűrési rendszer, amely garantálná, hogy minden kisgyerek jó helyre, megfelelő nevelőszülőkhöz kerüljön, akiknek munkáját a szakemberek ellenőriznék. A rendszerben dolgozók szerint félő, hogy az új elképzelés minden eddiginél jobban vonzza majd a „megélhetési” nevelőszülőket. Mostantól tb-járulékot fizet utánuk az állam, a nevelők jogosultak lesznek táppénzre, nyugdíjra, szabadságra, végkielégítésre, családi adókedvezményre. A családi pótlék és különböző ellátmányok mellett továbbra is jár nekik a ne¬¬velési díj, amelynek mértéke a gondozott gyerekek ellátási szükségleteitől függ, s értékét a minimálbérhez kötik. Emellett a nyugdíjak megállapításakor szolgálati időnek számít a nevelőszülőként eltöltött idő.

„Jó, hogy biztosabb megélhetést garantál a nevelőszülői hivatás, viszont sokkal fontosabb lett volna a szakmai megerősítés” – állítja Horváth Attila, a Nevelőszülők Érdekvédelmi Egyesületeinek Szövetsége elnöke, aki maga is nevelőszülőként tevékenykedik hosszú évek óta. „Most is vannak gondok, egyes nevelőszülők teljességgel alkalmatlanok erre a feladatra, mégis gyerekeket fogadnak. A túlterheltség és a létszámhiány miatt a családok teljesen kiesnek a szervezetek látóköréből, s még ha a gyerekek jeleznek is valamilyen problémát, annak akkor sem igen lesz következménye.”

Horváth Attila szerint elengedhetetlen lenne, hogy ha a gyerekek nevelőszülőkhöz kerülnek, akkor rendszeresen és személyesen figyeljék az életüket, pszichológusok közreműködésével ellenőrizzék helyzetüket. 

Ezek is érdekelhetnek