Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Tudósok megfejtették, miért érezzük másnak a hideg levegő illatát, mint a melegét.
Kép: bánkút bükk fennsík tél természet hideg fagy hó túra kirándulás 2011 01 28 Fotó: Kállai Márton
Az illatok légnemű részecskékből tevődnek össze, melyeket a környezetünkben lévő dolgoh határoznak meg. Melegben az illatok gyorsabban képződnek és meleg időben többféle illatot is érzünk. Pamela Dalton, a philadelphiai Monell Kémiai Intézet vezető kutatója szerint ennek az oka, hogy a hideg csökkenti az ember érző képességét, így melegben sokkal jobban működnek ezek a szervek. Hidegben a szervezetünknek előbb fel kell melegítenie és nedvesítenie a beszívott száraz, hideg levegőt, máskülönben az károsítaná a tüdőnket. Ezért az egyéb funkciók – így az illatok érzékelése is – a háttérbe szorulnak.
Dr Dalton szerint az is befolyásolhatja az érzékelést, hogy nyáron több eső esik, ugyanis a nedves levegő felerősíti az illatokat. Ezért lehet az is, hogy egy-egy eső után az állatok szinte megőrülnek és mindenhol szimatot fognak.
Ezt a jelenséget egyébként leginkább a meleg és hideg ételek illatához lehet hasonlítani. Mindkét esetben érzünk illatot, de mennyivel másabb a forró kávé illata, mint hidegé!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu