Szelíd erőszakkal

Roppant bosszantó, ha eldugul a lefolyó. Még mielőtt mesteremberért kiáltanánk, netán a nem túl olcsó, „mindent legyömöszölő” csodaszerek egyikét zúdítanánk az akadály nyakába, megpróbálkozhatunk néhány egyszerű, de régóta jól bevált módszerrel, melyek megkímélik a csöveket is.

Család-otthon2014. 02. 26. szerda2014. 02. 26.

Kép: Lefolyótisztítás lefolyótisztitás ecet 2014.02.17. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Szelíd erőszakkal
Lefolyótisztítás lefolyótisztitás ecet 2014.02.17. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Kezdjük ott, hogy pumpálni hasznos, de sokáig nemigen hatásos eljárás, ezért a mosdóból lefelé éppen csak araszoló vizet noszogathatjuk szódabikarbónával is. Egy liter vízhez két evőkanálnyi kell belőle, az oldatot felforralás után öntsük a lefolyóba. (Ez megelőzésként is praktikus, így érdemes havi rendszerességgel megtenni.) A mosogatók és kádak lefolyóihoz ajánlott a fél pohár szódabikarbóna- egy pohár ecet keverék. Öntsük be, majd a habzás elültével bőséggel zúdítsunk utána forró vizet, néhány perc elteltével pedig eresszünk hideg vizet a csőbe. Ha nincs otthon szóda, megteszi a sütőpor is, de ebből kétszeres mennyiség kell az ecethez. Ha viszont sót használunk, akkor félpohárnyihoz kétpohárnyi ecet dukál. Makacsabb esetben egy-egy pohár só és szódabikarbóna keverékéhez jöhet a félpohárnyi ecet. A leöblítés technikája mindannyiszor ugyanaz. Akár a bóraxot is segítségül hívhatjuk: félpohárnyi után küldjünk két pohár forró vizet. Trisóból pedig egy flakonnyit kell a lefolyóba önteni, éjszakára hagyjuk dolgozni, majd reggel engedjünk rá forró vizet.

Amennyiben szükséges,az eljárás megismételhető.Meglehet, minden gondoskodásunk ellenére előbb-utóbb  rákényszerülünk, hogy szétszereljük és kitisztítsuk a mosdó- és mosogatószifont. Tegyünk alá vödröt, s a végzárót lecsavarva bő vízzel öblítsük át. A fürdőkád vagy tusoló lefolyóját pedig „akció” előtt érdemes dróttal megpiszkálni, aztán nekifogni a dugulás felszámolásához.

A vécénél is beválhat az ecet-szódabikarbóna páros: háromtasaknyi szódához palacknyi felforrósított ecetet kell beönteni. A trisóval is érdemes kísérletezni: egész palackkal öntsünk a kagylóba, majd negyedórányi várakozás után mehet utána öt liter forró víz. A dugulások elkerüléséhez legjobb a csöveket időnként forró ecettel átöblíteni, de más vízkőoldóval sem érdemes spórolni. Ha minden kötél szakad, vehetünk lefolyótisztítót, de ne felejtsük el, hogy erős vegyszer, amivel
csínján (szigorúan a használati utasítás szerint) kell bánni. Többfélét egyidejűleg semmiképpen se használjunk, mert az összetevők „hajbakaphatnak”, s akkor veszélyes gázok keletkeznek.

Ezek is érdekelhetnek