Akár 13-14 százalékos hozam, kockázatmentesen! Ez vajon mi lehet?

Elmagyarázó: Amit a lakástakarék-pénztárakról tudni kell.

Család-otthon(markos)2014. 04. 02. szerda2014. 04. 02.
Akár 13-14 százalékos hozam, kockázatmentesen! Ez vajon mi lehet?

Megnőtt a lakosság érdeklődése a lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarítások iránt: eddig 800 000 család kötött ilyen jellegű szerződést.

- A lakáscélú megtakarítási és finanszírozási termék kockázatmentesen kínál akár 13–14 százalékos hozamot. Ennek érdekében minél rövidebb időre kössük a szerződést. A legrövidebb választható futamidő négy év, a leghosszabb pedig tíz év.

- A felvehető összeget nemcsak lakásvásárlásra, felújításra és korszerűsítésre, hanem a korábbi lakáshitel törlesztésére is fel lehet használni. Ez akkor érdekes, ha a megtakarításunk megtérülése magasabb a hitelünk teljes hiteldíjmutatójánál (THM).

- Minden befizetés után évi 30 százalékos állami támogatás (legföljebb évi 72 000 Ft) jár.

- A legmagasabb befizethető összeg havonta 20 ezer forint, és fejenként csak egy LTP indítható. Viszont az LTP hozzátartozókra, sőt a gyermekek nevére is köthető, így növelhető a megtakarítás.

- A megtakarításhoz egy kedvező, nem módosítható kondíciójú lakáskölcsön lehetősége kapcsolódik.

- Ha a futamidő vége előtt lenne szükség a pénzünkre, akkor áthidaló hitelt is felvehetünk.

- A lakáscélú devizahitelek esetén az árfolyamgát által felszabadított összeget érdemes LTP-be tenni, hogy az árfolyamgát lejáratakor jelentős mértékben csökkenthessük az adósságunkat.

- Ha a lejáratkor még nem szeretnénk lakást venni vagy felújítani, akkor a futamidőt meghosszabbíthatjuk. Tízéves futamidő választása esetén megtakarításunk szabad felhasználásúvá válik.

 

Ezek is érdekelhetnek