Ez nem a szokásos idő, legalább tíz nap a különbség!

Legalább tíz nappal előbbre jár a természet az ilyenkor szokásos időjáráshoz képest: májusi napokat élünk április közepén. (Ám ha az utóbbi évek időjárási összevisszaságait tekintjük, bizony már az is kérdésessé válik: mi is az ilyenkor szokásos?)

Család-otthonValló László2014. 04. 13. vasárnap2014. 04. 13.
Ez nem a szokásos idő, legalább tíz nap a különbség!

A cseresznye és a meggy után elvirágzik az alma is, az áldásos esők nyomán pedig fölgyorsul a zöldségek fejlődése. Nagy erőkkel nyomulnak a gyomok, mind több munkát adva a kertészkedőknek.

- Tisztítsuk meg a szőlőt a nyesedéktől, és ha módunkban áll, a venyigét fölaprítva komposztáljuk. Nézzük át a támberendezést, és ha javítás, pótlás szükséges, most végezzük el, mert később kiverhetjük a fakadó rügyeket.

- Ha még nem tettük volna, tisztítsuk meg szamócásunkat az elszáradt levelektől, a sorközöket pedig (a virágzásig) alkalmankénti kapálással tartsuk gyommentesen. Virágzásban ne bolygassuk az ültetvényt, hogy a méhek munkáját ne zavarjuk.

- Ilyenkor vetődik föl a gyakori kérdés: mit tegyünk a fiatal gyümölcsfák, a (szintén fiatal) törzses ribiszke, köszméte, josta, magas törzsű rózsa törzséből előtörő hajtásokkal? A szakszerű válasz, hogy a többségüket hagyjuk kicsit megerősödni, majd 4-6 leveles korukban csípjük vissza a csúcsukat 3-4 levélre. Így elejét vesszük, hogy megerősödjenek, viszont továbbra is „szolgálatban maradnak”, azaz ellátják a törzs erősítésének feladatát. (Nem véletlenül hozza a törzs ezeket a hajtásokat.) Hasonlóképpen járjunk el a nagyobb sebek környékén jelentkező hajtásokkal is, mert azok meg a sebgyógyulást szolgálják. (A visszamaradt csonkot majd a tavaszi fás metszés alkalmával tőből kivágjuk.)

Ezek is érdekelhetnek