Fejlődés? Ócskábbat kapunk, sűrűbben cseréljük, elfolyik a pénzünk

Új mosógép ötévente? Semmi sem a régi. Hol vannak már a két évtizedet szolgáló gépek? Manapság mintha gyorsabban elhasználódnának az iparcikkek, s szinte mindig a szavatossági időn túl romlanak el.

Család-otthonLengyel Gabriella2014. 04. 15. kedd2014. 04. 15.
Fejlődés? Ócskábbat kapunk, sűrűbben cseréljük, elfolyik a pénzünk

Gondolná az ember, hogy a fejlődéssel tartós és takarékos eszközeink lesznek, de a valóság más: ha évtizedekig működnének berendezéseink, nem kellene újat venni, így a gyártók forgalma alacsony lenne, kevesebb munkahelyre, fejlesztésre volna szükség, kisebbek lennének a fizetések, s mindez nem jó a gazdaságnak.

Mindemellett bosszantó azt hallani, hogy le kell cserélnünk az alig 4-5 éves mosógépünket, mert a szerelés majdnem annyiba van, mintha újat vennénk.

Ez leginkább a számítástechnikai berendezések, a mobiltelefonok esetében megfigyelhető. Sokan leszoktak a javíttatásról, új holmit vesznek. (S mi lesz az így keletkező rengeteg szeméttel?) Elképzelhető, hogy a gyártók szándékosan gyengítik a minőséget? Bevallani nem fogják. Így megy a találgatás. Készültek filmek, melyekben a „tervezett elavulás” elmélet hívei szerint a gyártók nem törekednek a kifogástalan minőségre. Állítólag már a múlt század elején-közepén így volt az izzók, a nejlonharisnyák esetében.

A marketingesek és a divatcsinálók folyamatosan vásárlásra buzdítanak. Sokan rohannak is a boltokba. A vevői igény készteti a gyártókat az állandó fejlesztésre, vagy fordítva? Nehéz eldönteni.

Szakemberek azt is mondják, hogy azért silányabbak ma a termékek, mert költségcsökkentés miatt az olcsóbb alapanyagokat használják. Logikusan hangzik. Mint ahogy az is, hogy a 15-20 évig működő eszközökből nem lehet nagy haszonra szert tenni. Egyet tehetünk: körültekintőenvásárolunk.

keretes
Tartós fogyasztási cikkre a jogszabály kétéves szavatossági időt határoz meg. Hat hónapon túl és két éven belül a fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy a hiba gyártási eredetű. Szakvéleményt kell kérni, s ennek költségét megelőlegezni. A nagyobb tartós fogyasztási cikkekre egy év kötelező jótállási idő is vonatkozik. Az egy év alatt felmerülő hibánál a gyártónak, forgalmazónak javítania, cserélnie kell a terméket vagy a pénzt visszafizetnie – tudtuk meg Fülöp Zsuzsannától, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjétől. A szavatossági időn túli meghibásodás nem egyedi jelenség, a gyártók bekalkulálják a technológiába, hogy a termék meghatározott ideig legyen a működőképes.

Ezek is érdekelhetnek