Ki a terméketlen? Olvassa el ezt, mielőtt a másikra mutogatna

Minden ötödik pár meddő hazánkban, de erről nem csak a nők tehetnek. Ugyanis az esetek harmadában a férfi a terméketlen, negyedében pedig a pár mindkét tagja.

Család-otthonPalágyi Edit2014. 04. 03. csütörtök2014. 04. 03.

Kép: Image: 0056808326, License: Rights managed, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Free, Fotó: Profimedia-Red Dot

woman kissing man in bed
Image: 0056808326, License: Rights managed, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Free
Fotó: Profimedia-Red Dot

A meddőségért sok esetben az életmód is felelőssé tehető – állítja dr. Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetője.

A férfiak nemzőképtelenségének oka lehet fejlődési rendellenesség, genetikai probléma, de érrendszeri betegség, műtéti szövődmény vagy gyulladás is állhat a háttérben. Az erősebb nem tagjai a gyógyszerek mellékhatásaitól is meddővé válhatnak.

A páciensek mintegy harmadánál nem sikerül kideríteni, mi okozza a gondot, ám már ez is előrelépés ahhoz képest, hogy egy évtizeddel ezelőtt még az esetek kétharmadában maradt felderítetlen a dilemma forrása.

Megeshet, hogy a nemzőképesség gyengülése az elhízás és a mozgásszegény életmód számlájára írható – ebben az esetben a testsúly csökkentése orvosolhatja a problémát: a mozgás, az egészséges táplálkozás (különösen a mediterrán étrend) előnyös változást hozhat. Az alkohol- és a drogfogyasztás, a dohányzás, valamint az anabolikus szteroidok nem éppen veszélytelen használata (sportolók, testépítők vetik be a teljesítmény fokozására) is felelőssé tehető a terméketlenségért. A környezeti hatások miatt is egyre több a meddő férfi. Az ösztrogén női nemi hormon vagy a vele megegyező hatású anyag számos élelmiszerben, tartósító- és csomagolóanyagban kimutatható, s ez a bőrön keresztül, a levegővel vagy a táplálékkal a férfiak szervezetébe jutva csökkentheti a nemzőképességet.

A családtervezés előtt vagy egy-két év sikertelen próbálkozás után javasolt orvoshoz fordulni, mivel a hormonális kezeléstől a mikrosebészeti műtétekig számos eljárás segíthet. Akár donorsperma felhasználásával is gyermekhez juthatnak a meddő párok – tanácsolja a szakorvos.

Ezek is érdekelhetnek