Kockázatos a nyugdíjrendszerünk - Ha a három pillér jól működne, nem kellene aggódni

Ingatag pillérek. - Rontottunk is, javítottunk is – derül ki az elsőre ellentmondásosnak tűnő tény az Allianz csoport által elkészített nemzetközi nyugdíjrendszerek rangsorolásából.

Család-otthondiju-2014. 04. 23. szerda2014. 04. 23.

Kép: Image: 0007794940, License: Rights managed, 03.07.2004, Tonnes, Norway - Man shaving at an electric box. 00B199806CAROEX.JPG, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy, Fotó: Profimedia-Red Dot

Man shaving at an electric box, Tonnes, Norway
Image: 0007794940, License: Rights managed, 03.07.2004, Tonnes, Norway - Man shaving at an electric box. 00B199806CAROEX.JPG, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy
Fotó: Profimedia-Red Dot

Jó hír, hogy a legutóbbi felméréshez képest három hellyel előbbre léptünk a listán, idén a 29. helyen végeztünk. A kelet-európai régióból egyedül a szlovákokat és a szlovénokat tudtuk csak a hátunk mögé utasítani. A felmérés több tényező alapján vizsgálja az adott ország nyugdíjrendszerét. Ha valamelyik ország előkelő helyen végez a listán, nem jelenti azt, hogy ott rendkívül magasak a nyugdíjak, inkább azt jelzi, hogy a rendszer hosszú távon (30–40 év távlatában) fenntartható az elöregedő társadalmakban.

Az alapvetően három pillérre épülő nyugdíjrendszer (állami nyugdíjrendszer, magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak) biztosítja az idősek anyagi ellátását – ha ez a rendszer jól működik, nem kell aggódni.

A magyar nyugdíjrendszernek – a felmérés alapján – a hosszú távú fenntarthatóságot fenyegető, növekvő kockázatokkal kell szembenéznie, mivel kimerítette a második pilléres nyugdíj-finanszírozási rendszert. Az alacsony állami nyugdíj kiegészítésére pedig nem biztos, hogy elegendőek lesznek a források. Ennek következtében egyre többen kerülhetnek a szegénységi küszöb alá. Az államnak viszont így is gondoskodnia kell jóléti segélyek formájában. Ez pedig újabb pénzügyi terhet jelent.

Nem túl fényesek időskori anyagi kilátásaink: a kelet-közép-európai régióban Magyarország és Lengyelország teljesített a legrosszabbul.

Ezek is érdekelhetnek