Kökénytermesztésről, dézsás növényeinkről - Üzenjük olvasóinknak

Visegrádi olvasónk a kökényről kérdezett, Siófokról az erős napsütésnek kitett dézsás növényekkel kapcsolatban érkezett kérdés.

Család-otthonVeszelszky Éva2014. 04. 30. szerda2014. 04. 30.
Kökénytermesztésről, dézsás növényeinkről - Üzenjük olvasóinknak

Bányai Géza, Visegrád. A kökényt magvetéssel szaporítják, közülük a nagyobb gyümölcsű, értékesebb egyedek gyökérsarjakkal, illetve saját magoncra vagy szilvaalanyra átoltva továbbszaporíthatók. A termés teljes érésben gyűjtött magjai sokszor évekig elfekszenek, illetve rosszul kelnek, mivel az érett bogyók húsos magburkában a csírázást gátló anyagok termelődnek. Ezért a termést a színeződés kezdetén szedjék, majd a terméshúsból kitisztítva, nedves homokba azonnal rétegezzék el, s ősszel vagy kora tavasszal vessék el szabadföldbe. A kökény rosszul tűri az átültetést, ezért az erősebb egyedeket tűzdeléskor cserépbe, konténerbe ültetik, és onnan telepítik végleges helyükre.

Bános Géza, Siófok. Az erős napsütésnek kitett dézsás növényeknél több szempontból is javasolt az edények hőszigetelése. Kedvező, ha az edény dupla falú, de még jobb, ha több, lazán elhelyezett virágtartót fa- vagy nádburkolattal vesznek körbe. Ez a megoldás a virágtartók védelme mellett kiegyenlítő hatású az ültetőközeg hőmérséklete és nedvességtartalma szempontjából is, ami megóvja a növényeket a sokkhatástól és hozzájárul a kedvező mikroklíma kialakulásához.

Ezek is érdekelhetnek