Mesterséges színezék, ízfokozó, tartósítószer? Szó sem lehet róla!

Ki ne tűnődött volna el egy-egy stresszes nap után, hogy fogja a cókmókját és a város zaját hátrahagyva elvonul a világ elől? Mondjuk, egy tanyára. Nos, Bertók Zsuzsa és Hortig Rezső nem csak álmodozott erről.

Család-otthonHardi Judit2014. 04. 17. csütörtök2014. 04. 17.

Kép: Hortig Rezső és Bertók Zsuzsa házi sajt készítő üzeme kecske tehén tej tejtermék Lajosmizse 2013 09 30 Fotó: Kállai Márton

Mesterséges színezék, ízfokozó, tartósítószer? Szó sem lehet róla!
Hortig Rezső és Bertók Zsuzsa házi sajt készítő üzeme kecske tehén tej tejtermék Lajosmizse 2013 09 30 Fotó: Kállai Márton

Zsuzsa és Rezső tizenhárom éve ismerik egymást, azóta elválaszthatatlanok – a magánéletben és a munkában egyaránt.

A férfi az építőiparban tevékenykedett, s mind fizikailag, mind lelkileg a tönk szélére került. „Nagyon sokat dolgoztam, folyamatosan idegeskedtem, állandó gyomorbántalmakkal küszködtem. Tudtam, változtatni kell, mert nem lesz jó vége a dalnak, de hogy miként, arról fogalmam sem volt" – emlékszik vissza Rezső. Bár a megoldás még váratott magára, de valamivel közelebb került hozzá: betoppant az életébe Zsuzsa. A főiskolai műszaki szakoktató asszonnyal kerek lett az élet.

Zsuzsa egy reggel párja elé állt, megvan a terv, mi a teendő: Lajosmizsére kell költözni. Soha nem járt még a környéken, álmában mégis látta a tanyát: az épület körül istállók és pajták, odébb tehenek legelnek, az udvar közepén meg tejeskocsi áll, s viszi az árut. Rezsőt nem kellett sokáig biztatni: eladták a családi házat és megvették az alsólajosi tanyát. Minden pontosan úgy volt, ahogyan Zsuzsa megálmodta. Csak a terv változott – igaz, nem sokat: nem a tejből, hanem a belőle készült rengetegféle sajtból élnek. És a tehenek mellé beköltözött pár kecske is.

Igazi családi vállalkozás az övék: a munka oroszlánrészét ketten végzik, mindenhol ott vannak, s mindenhez értenek, kezdve a fejéstől egészen a vásárló kiszolgálásáig.

Hogy miképp kell sajtot készíteni? Fogalmuk sem volt a kezdetekkor. Bezzeg Kiss Ferencnek! A kőrösladányi szakember öt hónap alatt megtanította a párost, miként bánjanak a tejjel, hogy abból igazán minőségi sajt váljék. Mesterséges színezék, ízfokozó, tartósítószer? Szó sem lehet róla!

Zsuzsa és Rezső kiváló tanulónak bizonyult  – termékeiket ma már éttermek rendelik, törzsvásárlók várják minden héten a piacon. Nem is csoda, hogy rajonganak ezekért: amellett, hogy nagyon finom, kész fehérjebomba is a sajt, mondjuk az ordák. „Ha tudná a sok testépítő, aki nyakra-főre issza a különböző porokat, mennyit segítene rajtuk egy szelet orda…” Rezső nem a levegőbe beszél: a napi teendőkhöz kell az energia, ők pedig köszönik szépen, nagyon jól bírják a tanyasi munkát.

Mert életmódváltásuk egyik leglényegesebb része, hogy gyökeresen megváltoztatták étkezési szokásaikat. A négy évszak szerint esznek – mikor minek van itt a szezonja. Boltban csak az ásványvizet veszik, minden mást maguk termelnek vagy a környékbeli gazdáktól szerzik be. „Tudatosak vagyunk, nem veszünk élelmiszereket – vallja Zsuzsa –, csakis élelmet.”

Ma már egyre többen érdeklődnek a tartósítószer- és adalékanyag-mentes sajtok iránt. A tanyán pedig egy percre sem áll meg az élet, hiszen készíteni kell a finomabbnál finomabb sajtokat a háztáji piacok vásárlóinak.