Tonikot a vázába! Ez csak egy a trükkök közül

Egyre több virág nyílik a kertekben. Ha szeretnénk, hogy a vágott virág a vázában is napokig friss maradjon, többféle módszert kipróbálhatunk. Ha már levágtuk a növényt, először is a túl pici bimbókat távolítsuk el, mert a nagyobbaknak több esélye lesz a kivirágzásra.

Család-otthonL. G.2014. 05. 08. csütörtök2014. 05. 08.

Kép: vágott virág vázában praktikák a kezelésre tulipán és szegfű gondozás vágás tartósság dekoráció 2014 04 22 Fotó: Kállai Márton

Tonikot a vázába! Ez csak egy a trükkök közül
vágott virág vázában praktikák a kezelésre tulipán és szegfű gondozás vágás tartósság dekoráció 2014 04 22 Fotó: Kállai Márton

A szár végét mindig ferdén vágjuk le, így nagyobb felületen tudja felvenni a vizet. A vázában a vízbe kerülő szárrészről szedjük le a leveleket, oldalhajtásokat, mivel ezek felgyorsítják a pusztulási folyamatot.

A virágárusok egy része esküszik rá, hogy a vázába egy csepp hypót vagy más erős fertőtlenítőszert kell tenni, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását, így nem indul meg a rothadás. Üvegvázában jól látszik, hogy a hypós víz valóban színtelen és tiszta marad. Mindenképpen naponta cseréljük a vizet, s alkalmanként dobjunk egykét jégkockát is a vázába, hogy ne puhuljon meg a növény szára. A félig halott rózsát vízfürdővel feltámaszthatjuk, éjszakára tegyük fürdőkádba, hideg vízbe. A hervadt szegfű és rózsa feléled, ha a vízhez 1/3-nyi tonik üdítőitalt öntünk. Az üzletekben kapható kész csokorhoz kis kapszulában tápoldatot is mellékelnek: öntsük a vízbe, így akár egy hétig is kifogástalan marad a virág.

S még valami: tegyünk egy liter vízhez kávéskanálnyi aszkorbinsaat, ha a kerti virágokat, a muskátlikat locsoljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek