Add a véred, megmondom, ki vagy!

Nyáron gyakorta jön hír a vérhiányról. Ám sokan azzal sincsenek tisztában, milyen is a vércsoportjuk, így nehezebben kaphatnak segítséget, ha például vérátömlesztésre szorulnak. Egyes kutatások szerint a vércsoport a betegségekre való hajlamról is árulkodik.

Család-otthonP. E.2014. 06. 29. vasárnap2014. 06. 29.

Kép: Image: 0162458113, License: Rights managed, Political blood transfusion. 19th-century satirical artwork on politics and a blood transfusion. Blood transfusions took place in the 19th century, but only began to be safe from 1901 when blood groups were discovered. Puck (left) is standing next to an 'Independent' who is undergoing a blood transfusion with an aged 'Democracy'. Those observing include German-US statesman Carl Schurz (far left, 1829-1906), US clergyman Henry Ward Beecher (next to Schurz, 1813-1887), and US journalist Henry Watterson (centre, 1840-1921). Chromolithograph, by Joseph F. Keppler, from the 3 December 1884 issue of 'Puck'., Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Sciencephoto RM, Fotó: Profimedia-Red Dot

Political blood transfusion, 19th century
Image: 0162458113, License: Rights managed, Political blood transfusion. 19th-century satirical artwork on politics and a blood transfusion. Blood transfusions took place in the 19th century, but only began to be safe from 1901 when blood groups were discovered. Puck (left) is standing next to an 'Independent' who is undergoing a blood transfusion with an aged 'Democracy'. Those observing include German-US statesman Carl Schurz (far left, 1829-1906), US clergyman Henry Ward Beecher (next to Schurz, 1813-1887), and US journalist Henry Watterson (centre, 1840-1921). Chromolithograph, by Joseph F. Keppler, from the 3 December 1884 issue of 'Puck'., Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Sciencephoto RM
Fotó: Profimedia-Red Dot

Sokat segíthet baleset esetén, ha magunknál tartunk egy kártyát arról, melyik vércsoportba tartozunk. Ez a műtétek és más orvosi beavatkozások előtt roppant hasznos információ.

A Nobel-díjas Karl Landsteiner osztrák orvos-biológus máig használatos AB0 vércsoportrendszerének alapja, hogy a vörösvérsejtek felszínén úgynevezett antigének (immunválaszra képes fehérjék) lehetnek, s ezek másokban (akik vért kapnak) immunválaszt válthatnak ki.

Hazánkban az A vércsoport a leggyakoribb, a lakosság 40%-a tartozik ide, míg a 0-sok aránya 32, a B-seké pedig 19%. A legritkább az AB: száz emberből csupán kilencre jellemző. Egyes elképzelések szerint a 0-s a legősibb vércsoport – a gyűjtögető, vadászó embereké –, ezért ők jobban bírják a húsevést. Az A vércsoport a mezőgazdaságra való áttéréskor alakult ki, míg a B a vándorlások időszakában. Az AB pedig a legkésőbbi, mely a fajok keveredésével jött létre.

Erre az elméletre épül a divatos vércsoportdiéta, mely a tudósok szerint nem igazán megalapozott. Még ennél is fantasztikusabb, hogy egy régi japán elmélet szerint a lelkialkat kiolvasható a vérből. Eszerint az A-sok tökéletességre törekvők, kitartóak és szenvedélyesek; a B típus szigorú követelményeket diktál és igen féltékeny; az AB-s hangulatember, aki az ellentétek közt őrlődik; míg a 0-s csoportú kifogyhatatlan energiával tör a célja felé, az érdekeiről sosem feledkezik meg (a kutatók szerint mindez csak babona). Egyes vizsgálatok pedig azt állítják, hogy az A vércsoport a betegségekre való rizikót is mutatja, a 0-s tartozás viszonylagos védettséget jelent a malária és a rotavírus, sőt a szifilisz ellen is, a B a kolerafertőzés kockázatát csökkenti, az AB pedig több mint 20%-kal növeli a szívbetegségek és a trombózis rizikóját. Az orvosok figyelmeztetnek, hogy az előbbieknek ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget: sokkal inkább az életmódon áll vagy bukik, hogy megőrizzük-e az egészségünket.

Biológiai rokonunk, a Rhesus majom vérében hasonló antigén található, mint az emberében. Azt a vértípust, melyből ez kimutatható, Rh pozitívnak nevezik, míg amelyikből hiányzik, Rh negatívnak. Miután megvizsgálják, hogy a vérben megtalálható-e a D-antigénnek nevezett összetevő, kiderül, ki az Rh pozitív – mint a magyarok 85%-a –, s ki tartozik a 15%-ot kitevő Rh negatívok közé. Az utóbbiakhoz tartozó anyánál ez gondot okozhat a második terhesség alatt, veszélyeztetve az Rh pozitív magzatot. Manapság azonban már idejében felkészülhetnek e problémára, így a baj megelőzhető.

Ezek is érdekelhetnek