Gyilkos fehér lepel

Ha elmúlnak az esős, hűvösebb napok, bizton számolhatunk a lisztharmat támadásával. Ez a gombakör ugyanis a melegebb, szárazabb időt kedveli.

Család-otthonohgy2014. 06. 13. péntek2014. 06. 13.
Gyilkos fehér lepel

Az első fertőzés már megtörtént: az enyhe telet követően az arra érzékenyebb gyümölcsfajoknál, illetve -fajtáknál – például az almáknál a jonatán ilyen – már az első levelek megjelenésével egy időben támadt e gomba. Most a második fertőzési hullámra lehet számítani, s a következő időben a zöldségek – petrezselyem, tökfélék – és a szőlő sem ússza meg a fertőzést. Ha csak nem figyelünk kellőképpen!

A szőlők többsége már túl van a virágzási szakaszon, a bogyók a sok csapadék hatására szépen növekednek – s éppen ez az egyik legveszélyesebb időszak: támadhatja peronoszpóra, szürke és fekete rothadás, valamint a harmadik legelterjedtebb kór, a lisztharmat.

A permetezéssel nem érdemes várni. Ha már látható is a lisztharmat nyoma, akkor baj van. Jobb tehát a megelőzés, ezért rutinszerűen érdemes elvégezni a kezeléseket. Ez lehet felszívódó szer és kontakt permetanyag.

A gazdaboltokban számos ilyen szer beszerezhető, a lényeg, hogy kombináljuk az egyes kezeléseket: váltogassuk hatóanyag szerint a permetezésre használt szereket, így elkerülhetjük, hogy rezisztens gombatörzs alakuljon ki az ültetvényünkön, a kertünkben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek