Hiperbár: Sokszor az a baj, hogy oxigénre éheznek a sejtek

Minden hatodik párt érint a meddőség, mely ellen jó eséllyel bevethető az oxigénterápia – ezt támasztják alá a belgrádi egyetemen végzett kutatások.

Család-otthonP. E.2014. 06. 10. kedd2014. 06. 10.
Hiperbár: Sokszor az a baj, hogy oxigénre éheznek a sejtek

Hazánkban is terveznek hasonló vizsgálatot, hogy igazolják: ha az oxigénterápiával sikerült javítani a méhnyákhártya vérellátását és vastagságát, akkor nagyobb eséllyel lesz sikeres az embrió beültetése. Így a lombikbébiprogram gyermekáldáshoz segítheti az évek óta kísérletező párokat.

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy nyomásálló kamrában a normál légkörinél két és félszer nagyobb nyomáson lélegeznek be 100%- os oxigént. A Hiperbár Centrumban – mely a fővárosban, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben működik – végzett kezelések jóvoltából a sejteket a szokásoshoz képest 15-20-szoros koncentrációban éri az oxigén. Ennek hatására a szervezetben olyan élettani folyamatok indulnak be, amelyek elősegítik a gyógyulást, a regenerálódást. A terápia bevethető pl. lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, gyulladások, Lyme-kór és migrén esetén, s része lehet az agyvérzés utáni rehabilitációnak is.

Ezek is érdekelhetnek