Itt előfordul, hogy a beteg üt, rúg, harap - Restaurálás fültől fülig

Ülök a korallszínű fogorvosi székben. Dr. Szántó Ildikó beállítja a pozíciót és a magasságot. Kinyitom a számat – s felteszem a doktornőnek a kérdést: a fogorvos sosem fél?

Család-otthonKemény Krisztina2014. 06. 26. csütörtök2014. 06. 26.

Fotó: Sóki Tamás

Itt előfordul, hogy a beteg üt, rúg, harap - Restaurálás fültől fülig Fotó: Sóki Tamás

Nem – hangzik a válasz. De miért is gondoltam, hogy talán kellene? Mert ahol a gyermekfogszakorvossal beszélgetünk, vagyis a Pécsi Fogászati Klinika speciális rendelőjében, a betegek között bizony akad, aki üt, rúg, sőt előfordul, hogy harap is.

Sokszor hiába kérik, hogy nyissa ki a száját, nem teszi, vagy ha mégis, akkor gyorsan visszacsukja – a legváratlanabb pillanatban… Banyaujj – mutatja a doktornő a fém ujjvédőt az érdekesség kedvéért, ám azonnal hozzáteszi: itt az a legfontosabb, hogy a beteg szakszerű ellátást kapjon úgy, hogy közben önmagára se legyen veszélyes. Ezért hozták létre a különleges kezelési körülményeket igénylő páciensek számára kialakított fogászati rendelőt. Mert attól, hogy valaki mentálisan retardált, a foga ugyanúgy fáj.

Sérült gyermekekkel és felnőttekkel, kooperációra alkalmatlan, balesetes apróságokkal, epilepsziás, túlmozgásos gyerekekkel találkozhatnék itt, a Pécsi Fogászati Klinika speciális rendelőjében, ha a heti két rendelési nap valamelyikén érkezem. Csakhogy akkor legfeljebb a váróig juthattam volna. A betegnek viszont már nem kell várnia: mióta az év elején megnyílt az új rendelő, szépen fogyatkozik a decemberben még százhúsz fős várólista.

S hogy egy ilyen rendelőintézet mitől más? Elsősorban attól a tizenötmillió forintos ultramodern berendezéstől, amely most éppen a sarokban pihen – ahogy teszi majd a beteg is, akire rákapcsolják: e gép segítségével végzik ugyanis a szakszerű altatást. Közben pedig a formatervezett fogászati székben a páciens mosolya is dizájnt vált: fültől fülig restaurálják. Ez annyit jelent – tudom meg a doktornőtől –, hogy nem csak a fájós fogát gyógyítják, de felmérik a teljes fogsor állapotát és altatásban minden szükséges beavatkozást elvégeznek: tömnek, húznak, gyökeret kezelnek, gyógyítják a fogínyproblémákat, a nyálkahártya betegségeit, eltávolítják a fogköveket. Akadt például, aki fogfájással érkezett – s olyan fogsorral, mint az ementáli sajt. Hatvannyolc beavatkozást végeztek el rajta egyetlen altatás alatt. Nagy út ez ahhoz képest, hogy 2005 előtt Pécsett többnyire nem volt más, csak akut ellátás – hétköznapi nyelvre fordítva: leginkább foghúzás.

Aztán a korai elődöket követve újra bevezették az altatásos eljárást, ám speciális rendelő híján normál sebészeti műtőasztalon, muzeális berendezésekkel végezték a gyógyítást. Nem kis munka, akár utána a nagytakarítás: a fogászai fúrók három méterre is elrepíthetik a kórokozókat, így minden fogászati rendelés költséges sterilizálást vont maga után.

Ám ebben az új rendelőben a rejtett szívóberendezés megoldja ezt a problémát is. A felkészült stáb meg azt, ha a kis beteg a fogászati székkel összetalálkozik. Játékok, világító fogsorok, hatalmas állkapocs, ajándék fogkrém kerül a kezekbe. S ha az apró páciens ennek ellenére a sarokba menekül? A doktornő visszacsalogatja. Az asszisztens liftezteti a széket, azt élvezi a gyerek, az orvos pedig eközben próbál betekintést nyerni a szájába. Bizony, a negyvenmillió forintból létrehozott és állami finanszírozásból működtetett rendelő a modern műszerparkjával együtt mit sem érne, ha nem társulna mellé a szaktudáson túl soksoktürelem és kreativitás is.

Ezek is érdekelhetnek