Mezteleninvázió

Sokunknak okoznak fejtörést a meztelen csigák. Azon túl, hogy rusnyák, sok kárt okoznak májustól szeptemberig. Napközben kövek, téglák, farakások alatt, vízaknák környékén húzzák meg magukat, s éjjel indulnak portyázni. Megrágják a leveleket. Kifejezetten kedvelik az epret, sárgarépát, uborkát, káposztaféléket, salátát, de nem kímélik a zellert, burgonyát, paradicsomot, paprikát sem. A hobbikertészfórumokon a gazdák számos bevált és hasznos tanácsot osztanak meg a többiekkel, ezeket gyűjtöttük össze.

Család-otthonLengyel Gabriella2014. 06. 05. csütörtök2014. 06. 05.
Mezteleninvázió

A meztelen csigák legkedvesebb csemegéje a pitypang, ha a kertünk tele van ezzel a gyommal, akkor ne reméljük, hogy elűzhetjük a betolakodókat. Amúgy a szaküzletekben kapható vegyszereket a zöldségek között a magunk, a háziállataink, a varangyok és sünök miatt inkább ne használjuk! Marad tehát a természetes irtás több variációja.

Első a kézi begyűjtés: kiváló csigacsali a sárgarépa és a petrezselyem gyökere. Szeleteljünk fel egy-két répát, este tegyük le az ágyás melletti útra, reggelre sok csigát odavonzanak, már csak össze kell szedni őket. A banán héja is remek, később pedig a dinnyéké. Sokan esküsznek a durvára tört tojáshéjra, e törmelékkel kell körbeszórni az ágyásokat, csupasz ellenfeleink nem tudnak átmászni rajta. Vagy tegyünk egy deszkát, selejtezésre szánt nedves plédet a csigák kedvelt helyére, reggelre behúzódnak alájuk, s már kapkodhatjuk is össze mindet.

Sokan ajánlják a sörcsapdát is, mivel ezeket az állatkákat nagyon vonzza a sör szaga. Ássunk le a földbe műanyag poharakat, öntsük félig olcsó sörrel, a csigák odamásznak és belefulladnak. De az erjedő élesztő szaga is módfelett vonzza őket: egy evőkanál élesztőport fél teáskanál cukorral oldjunk fel két és fél deci langyos vízben. A műanyag tálkákat ássuk le, hogy belepottyanhassanak a csigák.

Még nem késő védvonalul riasztó növényeket ültetni (főként salátánál): zsályát, zsázsát, fokhagymát, majoránnát, kakukkfüvet. Háziszárnyasaink is hasznunkra lehetnek az irtásban, hiszen a pulyka, kacsa, tyúk kedveli a csupasz csigákat. A legnagyobb ínyenc az indiai futókacsa: mesteri hatékonysággal fogja be a meztelen csigákat (Angliában bérbe is adják őket az élelmes gazdák).

Egyes biokertészek az összeszedett csigákat leforrázzák, megszárítják, majd porrá őrlik, s az így nyert csigaporból desztillált vízzel keverve készítenek permetszert. Az oldat nemcsak a csigákat, de a levéltetveket és a hernyókat is elűzi.

Ezek is érdekelhetnek