Tenger harmata - kihagyhatatlan a fűszerkertünkből!

Ha fűszerkert létesítését határozza el a kedves olvasó, a rozmaringot semmiképp ne hagyja ki! Nem csak azért, mert illata elragadó, főzete elmeélesítő és a vérkeringést javító, az ünnepi bárányhús pedig egyszerűen elképzelhetetlen nélküle, hanem mert mint mediterrán származású, ezüstös színben pompázó örökzöld félcserje, különleges délvidéki hangulatot teremt a kertben. Noha neve őshazájára, a párás tengerpartra utal (ros annyit tesz, mint harmat, a marinum jelentése pedig tenger), azért jól tűri a szárazságot is.

Család-otthonValló László2014. 06. 02. hétfő2014. 06. 02.

Kép: Image: 0134016142, License: Rights managed, A bunch of rosemary. Latin name: Rosmarinus officinalis., Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy, Fotó: Profimedia-Red Dot

Rosemary herb
Image: 0134016142, License: Rights managed, A bunch of rosemary. Latin name: Rosmarinus officinalis., Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy
Fotó: Profimedia-Red Dot

Talajban nem válogat, ám a legjobban a kissé meszeset kedveli. Közepesen fényigényes, de jól tűri a tűző napot, és mint a legtöbb fűszernövényben, a rozmaringban is a napsütés hatására jut a csúcsra az aromatartalom. A téli hidegre érzékeny: mínusz tíz fok alatt már károsodik, emiatt takarásra szorul. (A fiatal példányok különösen fagyérzékenyek.)

Veszedelmes kórokozója, kártevője nincs. Ha kicsi a kertünk vagy nem akarunk a téli takarásával bíbelődni, ültethetjük nagyobb cserépbe, dézsába, balkonládába, s tarthatjuk a balkonon vagy a konyhaablakban. (Télen vigyük világos, fagymentes, helyre, és mérsékelten öntözve teleltessük.)

Rozmaringunk átlagosan egy méter magasra nő, egy tövet 4-5 évig célszerű egy helyen hagyni, utána új növényt – dugványt – ültetni. (Konténeres gyökeres dugványa a faiskolákban most is kapható.) Nagyon lassan növekszik, ezért ne legyünk türelmetlenek a vágásával.

A telepítés évében csak egyszer, a továbbiakban kétszer vághatjuk évente. Az első vágást a virágzás kezdetére, a másodikat szeptemberre időzítsük. Mindig csak a friss, üde hajtásokat vágjuk, az elfásodott részeket ne.

Ezek is érdekelhetnek