Termesszék velem: Közönséges borbálafű

A közönséges borbálafű (Barbarea vulgaris) levele fűszeresen csípős ízű, kellemes zamatú. Étkezésünket gazdagító növényként, dísznövényként és gyógynövényként is figyelemre méltó.

Család-otthonGrosz Tamás2014. 06. 18. szerda2014. 06. 18.
Termesszék velem: Közönséges borbálafű

Hazánkban gyakori, főleg ártereken, nedves agyagos talajokon előforduló, kétnyári fészkesek családjába tartozó növény. Magassága körülbelül 40-60 cm, virágja sárga, mint általában a káposztaféléknek. Főleg félárnyékos vagy árnyékos helyen érzi jól magát. Nálam a cseresznyefák árnyékában, öntéstalajon növekszik. Viszonylag jól viseli a szárazságot, bár gyakorta öntözöm, mert ez a tiszai hordaléktalaj nem tartja jól a nedvességet. Rendkívüli tulajdonsága, hogy enyhe teleken is megmarad a hó alatt és szedhető.

Érdemes akár a virágos kertbe is ültetni, mert első évesen szép rozettás formájával díszít, másodévesen pedig tömeges sárga színű virágzása nagyon szép! A magfogásnál ügyelni kell arra, hogy hajlamos a pergésre, különösen száraz időszakban! Ha egyszer elvetjük, akkor magától is könnyen szaporodik. Tarka levelű változatát mindenképp árnyékba ültessük!

Levele nemcsak – mint említettem - fűszeresen csípős, de gazdag C-vitaminban is. Jó salátákban, a főzeléknek, halaknak pedig kellemes csípős ízt ad! Turbolyával keverve nagyszerű pisztránghoz. Olaj is nyerhető a magjából. Legfinomabb a virágzás előtt, később már kesernyés lesz! Csípősségét a mustárolaj adja, ami fertőtlenítő hatású. Vigyázat, mértékkel fogyasszuk! Vesebetegek pedig kerüljék!

Vizelethajtó, vértisztító, étvágygerjesztő hatású - valamint jó sebek kezelésére is.

Erdőben csak azok gyűjtsék, akik fel is ismerik a növényt, mert összetéveszthető a violás repcsénnyel, bár annak levelei hosszúkásak és szeldeltebbek.

Ezek is érdekelhetnek