Higgyenek 'egy öreg prosztatásnak'! Halálos lehet a hiúság

HA MÁR A FÉRFIAK nem éreznek kellő felelősséget ahhoz, hogy évente elmenjenek a prosztata-szűrővizsgálatra, a nők vegyék át az irányítást – szólít cselekvésre CsaládFő Mentő Programjával a Magyar Rákellenes Liga.

Család-otthonBiczó Henriett2015. 03. 19. csütörtök2015. 03. 19.

Kép: Models. On screen, drawing representing a prostate cancer., Image: 101860573, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP, Fotó: Profimedia

CANCER CONSULTATION MAN
Models. On screen, drawing representing a prostate cancer., Image: 101860573, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP
Fotó: Profimedia

„Egy öreg prosztatás köszönti önöket. A férfi hiú és büszke fajta, sok buta is van közöttünk. Mint például én is. Korábban fogalmam sem volt arról, hogy egy egyszerű vérvétel jelezheti a prosztatarákot. Szerencsésnek mondhatom magam, én már hat éve túl vagyok rajta. Kérem minden férfitársamat, rendszeresen menjen el szűrővizsgálatra. Megnyugszik a lelkiismerete, ha pedig baj van, még idejében gyógyítható a betegség” – mondta videoüzenetében Szacsvay László színművész, a Prosztata Rákgyógyulás Nagykövete. Színházi próbái miatt nem tudott részt venni a Magyar Rákellenes Liga sajtóbeszélgetésén.

Az „erősebb nem” mozgósítása pedig egyre sürgetőbb, mivel a prosztatarák előfordulása folyamatosan emelkedik, és a KSH adatai szerint 1990-ben a rákos halálozások közül a negyedik, 2003-ban a harmadik, jelenleg pedig a második helyen áll a férfiak körében. Hazánkban évente mintegy 4 ezer új esetet diagnosztizálnak, és 1400-1600-an halnak bele. Nem kevesen élnek abban a tévhitben, hogy elsősorban az idősebb férfiaknak lehetnek prosztataproblémái, pedig a betegség 40 éves kor után bárkinél kialakulhat.

– Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a prosztata egyáltalán hol helyezkedik el – mondta dr. Géczy Lajos, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. – Mire ez a kismedencében, a húgyhólyag mellett található, csak a végbélen keresztül tapintható szerv tüneteket okoz, gyakran már késő. A prosztatarák leggyakoribb tünetei a vizeléssel függnek össze. A vérvételből megállapítható PSA-érték csak bizonyos mértékig alkalmas a szűrésre, hiszen valamilyen fertőzéstől is magas lehet. Fiatalabb korban gyorsabb lefolyású a betegség, így a nem idejekorán kezelt prosztataráknál 2-3 év a túlélési esély. Hetven év fölött akár még 15-20 éve lehet a betegnek.

Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a nők felelősségéről beszélt. Ha már a férfiak meglehetősen szemérmesek e témával kapcsolatban, legalább a női hozzátartozók álljanak a sarkukra. – Még soha nem hallottam, hogy bárki humorizálna a mellrák hallatán, ám a prosztatáról sokan idétlen viccekkel vagy szemérmes kuncogásokkal szólnak. Éppen ezért arra kérjük a feleségeket, édesanyákat, lányokat: fogják kézen a szeretett férfit, és kérjenek neki időpontot az urológiai szakrendelésen, majd együtt menjenek vissza évente legalább egyszer – hangoztatta az elnök. Ennek szükségességét támasztja alá a Liga tavaly novemberi akciója is: egyetlen nap alatt 4500 tesztet töltettek ki 39 és 84 év közötti férfiakkal, aminek eredménye szerint 92 százalékban volt szükség urológiai vizsgálatra!

Ezek is érdekelhetnek