Két percet a fogaknak

Legtöbben már nem a fogszuvasodás, hanem a fogágybetegség miatt veszítik el a fogaikat. Ennek pedig legfőbb oka, hogy helytelenül mosunk fogat – figyelmeztet dr. Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója. A fogmosás rossz technikája vagy elhanyagolása nem csupán a fogazatot károsítja: a fogágybetegséget okozó baktériumok bekerülnek a véráramba, így megjelenhetnek az érfalakon, szerepet játszva az érelmeszesedés kialakulásában is. A kezeletlen fogágybetegség a cukorbajban szenvedők állapotát is rontja.

Család-otthon(pe)2015. 03. 26. csütörtök2015. 03. 26.

Kép: Fogmosás fogselyem fogkrém fogkö higiénia szájszag 2009.05.25. fotó: Németh András Péter

Két percet a fogaknak
Fogmosás fogselyem fogkrém fogkö higiénia szájszag 2009.05.25. fotó: Németh András Péter

Gond az is, hogy a felnőttek többsége csak akkor ül a fogorvosi székbe, ha már a fájdalom kényszeríti erre, amikor már elkerülhetetlen a komolyabb beavatkozás: húzás, gyökértömés, fogpótlás. Ha elhanyagoljuk a fogmosást, a szájban felszaporodnak a káros baktériumok, lepedék képződik, a lerakódott fogkő az íny alá jutva állandó gyulladást okoz. Mindezek miatt évek múltán kiesik a fog. A fogkövet csak szakember távolíthatja el. A magyarok háromnegyede ennek ellenére duzzadt, vérző ínyével és a fogkövével nem fordul fogorvoshoz.

Fontos, hogy a fogmosás legalább két percig tartson, s körkörös mozdulattal valamennyi fogfelszínt érintse. A reklámok ugyan mást sugallnak, ám az a fogkrém, amely a gyártója szerint csökkenti az ínyvérzést, még nem gyógyítja meg a fogágybetegséget.

Ezek is érdekelhetnek