Minden új arc kihívás

LÉTEZIK EGY SPECIÁLIS arctorna, melyet feltalálója, Bojtor Márta levédetett, és trénerképzőkön tanít. Springer Gabriella már öt éve arctrénerként simítja ki a nők ráncait.

Család-otthonKeresztény Gabriella2015. 03. 26. csütörtök2015. 03. 26.
Minden új arc kihívás

Gabi kortalan és ránctalan. Páciensei arcát kőbányai otthona nappalijában tornáztatja. Útja rögös volt az arctornatanfolyamig. Apja azt akarta, hogy orvos legyen, mint a bátyja, de érettségi után a képzőművészeti főiskolára jelentkezett. Várandós lett, könyvtárba ment dolgozni, majd 25 évesen elvált. Takarítócéget alapított. Aztán két év leforgása alatt meghalt az apja, új párja és az édesanyja is. Lelkileg megtört, arca ráncos lett a sok sírástól. Úgy döntött, bevállalja a botox kezelést. Ám az orvos ehhez túl fiatalnak tartotta, helyette a kezébe nyomta Bojtor Márta telefonszámát, mondván: az ő arctornája majd a lelkét és azarcát is „megfeszesíti”.

– Másfél évig heti kétszer jártam Mártához. Először humbugnak véltem, de mikor pár hét után az ismerőseim mondogatni kezdték: „Végre kialudtad magad, egészen kisimult az arcod!”, egy életre elköteleztem magam a módszerrel. Másfél év után szóltam, hogy szeretném elvégezni a tanfolyamot. Nyolcvan órába sűrítve hallgattunk előadásokat belgyógyásztól, szemorvostól a test és arc anatómiájáról, az idegpályákról, az izomrostokról, a bőr hámsejtjeiről, a nyirokkeringésről, a ráncok kialakulásának okairól és eltüntetésük lehetőségeiről. Az általam használt módszer Márti találmánya, lényege, hogy mindkét kezünkkel letakarjuk arcunk azon részét, melynek a ráncain éppen dolgozunk, megvédve bőrünket a gyűrődéstől.

A tréner az új jelentkezők esetében az egészségi állapot feltérképezésével kezdi: vérnyomást és vércukorszintet mér, megkérdezi, van-e zöld hályog a szemen, ami kizáró tényező, miként az erős érelmeszesedés is. Egy arc ötven perc tornát visel el egyfolytában. Betegekkel is lehet persze művelni, de nagyon kell rájuk figyelni. Nem véletlen a korhatár: 25 év felett, egészen 75 éves korig. A torna időtartama legalább fél év, ez idő alatt a páciens annyira betanulhatja a gyakorlatokat, hogy otthon egyedül is elvégezhesse azokat.

A tipikus archibák: a két szemöldök közötti „szigorú ránc”, a szem alatti táskák, melyek folyadékhiányos állapotra utalnak, a szem és a száj körüli „nevető” ráncok, az orrajak barázda elmélyülése, a toka – a mellkasig mennek le a gyakorlatsorokkal, mert a nőknél fontos a szép dekoltázs is. Arctornával, napi 2-3 liter víz elfogyasztásával feszessé válik az arc, a szemhéj.

– Öt év tapasztalata, hogy kevés a képzett tréner az országban, pedig lenne rájuk igény. Sokan abbahagyják, mert nem győzik a tempót. Ezért a munkáért én az arcomat áldozom fel. Simább volna, ha nem lennének új tanítványaim, akiknek az első órákon minden gyakorlatot takarás nélkül kell megmutatnom, hogy értsék, mitől törik meg a bőr. De megéri, nekem minden új arc kihívás – összegez Springer Gabriella.
 

Ezek is érdekelhetnek