Vissza a kőkorba?

Táplálkozz, mint az ősember! – tanácsolják a paleo diéta hívei. Azt vallják, hogy a civilizációs betegségek és egyéb kórok a mai egészségtelen táplálkozás következményei. A „paleósok” nem esznek bizonyos dolgokat, hogy ne érje őket utol a szívbaj, a rák, az autoimmun megbetegedések sora, s elmúljanak a gyulladások.

Család-otthonP. E.2015. 03. 10. kedd2015. 03. 10.
Vissza a kőkorba?

Tartózkodnak a tejtermékektől, a gabonaféléktől – búza, rozs, árpa –, sőt a hüvelyeseket – bab, borsó – is kihagyják az étrendjükből, akárcsak a burgonyát, a kukoricát és a cukrot. Egy jó sült kolbászt vagy halat azonban megengednek maguknak. A zöldségek, gyümölcsök többsége sincs a tiltólistán, az édességekhez pedig jól jön a kókuszliszt. Mezei Elmira táplálkozási tanácsadó szakácskönyveket írt a paleo étrend fogásairól. Korábban azt nyilatkozta nekünk: maga is tapasztalta, hogy enyhült a migrénje, helyreállt az egészsége, miután változtatott a táplálkozásán.

Akadnak, akik viszont óvatosságra intenek a „kőkori diétával” kapcsolatban. Inzulinrezisztencia (IR) esetén nem biztos, hogy beválik a paleo diéta, mint ahogyan más szélsőséges irányzat sem – véli Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Az „őskori” étrend túl sok fehérjét és zsírt tartalmaz. Ez nehezen tartható, és nem biztos, hogy fogyáshoz vezet, ami pedig a legtöbb IR-es számára fontos.

A szénhidrátok megvonásával olvadni kezdenek a kilók, de ez nem feltétlenül marad tartós. A paleo diétát folytatók hiába hagynak ki minden magas szénhidráttartalmú alapanyagot, ha a zsiradékbevitelre nem figyelnek – figyelmeztet a dietetikus.

Az inzulinrezisztencia kezelésében fontos, hogy a beteg megszabaduljon súlyfeleslegétől. Ilyenkor kiegyensúlyozott étrendet ajánlanak, melyben napi 5 alkalommal kell étkezni, egyenletesen elosztva a szénhidráttartalmat.

Ezek is érdekelhetnek