Bármennyire imádja is házikedvencét, kell bizonyos távolságtartás!

Hörcsög a vekni mellett. - A kutyának a kertben a helye! – tartják egyesek, míg mások az ágyukba is beengedik négylábú kedvencüket. Vajon a gazdik tisztában vannak-e azzal, hogy az állatok élősködői az emberre is veszélyesek lehetnek?

Család-otthonBiczó Henriett2015. 04. 09. csütörtök2015. 04. 09.
Bármennyire imádja is házikedvencét, kell bizonyos távolságtartás!

Azt hittem, leesek a székről. Miután megettem az ebédet, az ismerőseim letették a földre a tányéromat, hogy Bizsu nyalja ki a maradékot. Hányszor lefetyelte ki, mielőtt elém rakták?! – mesélte ismerősöm felháborodva nem régi élményét. Pedig nagy állatbarát, az udvart két kutyával osztják meg.

Hallottam egy másik történetet is. Elszökött a hörcsög a ketrecből, és hosszas keresgélés után a kenyértartóban találták meg. Visszatették a helyére, majd nyugodtan felszeletelték a kenyeret a vacsorához. Nem ritka, hogy az állatszeretet túllépi az egészséges határokat.

– Bármennyire imádja is őket valaki, kell bizonyos távolságtartás. Nem nyúlkálunk például a kutya szájába, hiszen a fenekét nyalogatja, és nem puszilgatjuk szájon – mondja dr. Balázs Boglárka állatorvos. – A kutyáknak és macskáknak számos élősködőjük létezik. Ezek egy része – például a bolhák és kullancsok – az állatok bőrén, szőrzetén „laknak”, mások a belső szervekben, szövetekben élnek. A fertőzöttség többnyire nem jár együtt látványos tünetekkel. A belső élősködők közül több faj kedvenceink emésztőcsatornájában éri el kifejlett állapotát, petéik a bélbe kerülnek, majd az ürülékkel a környezetbe jutnak: még egy közepesen fertőzött állat esetén is milliószámra. A talajra jutott paraziták a szabadban folytatják fejlődésüket, s további állatot, vagy most már az embert fertőzhetik meg. 
A leggyakoribb és talán legismertebb közülük az orsóféreg. Hazai felmérések szerint a petéi három kezeletlen kutyából legalább egy ürülékében kimutathatók. A kutya orsóférgei az emberre is veszélyt jelentenek. A fertőzöttség sokszor tünetmentes, de a szervezetben vándorló lárvák súlyos betegséget okozhatnak. A fertőzés leginkább a gyerekeket veszélyezteti, hiszen a kutyával érintkezve ők kevésbé ügyelnek a higiéniára; az 1–6 éves korú gyermekek 2–10 százalékánál tapasztalható a föld-, homok- és fűevés.

Dr. Balázs Boglárka szerint a kölyökkutyákat és a cicákat 3, 5, 7 hetesen, majd 6 hónapos korukig havonta érdemes féregteleníteni, a felnőtteket pedig háromhavonta. – Fontos a bolhairtás is: senki nem gondolná, hogy ezek az élősködők a galandféreg lárváját hordozhatják. Amikor az állat tisztálkodik, a bolhákat szétrágva megfertőződhet, s az ürülékétől az ember is könnyen megbetegedhet.

Az állatban megtelepedett sarjadzó és különféle bőrgombák is veszélyt jelentenek. Egy ízben a család összes tagjának foltokban eltöredezett a haja a hajtőnél, mert a cicájuk gombával fertőződött meg. De a csipás kutya is könnyen okozhat kötőhártya-gyulladást. A toxoplazmózist apró egysejtű – a macskákban szaporodó – parazita (Toxoplasma gondi) okozza. A kismamákra különösen veszélyes, mert a szervezetükből a méhlepényen keresztül átjut a magzatba, s a károsodását vagy akár a halálát is okozhatja – állítja a szakértő.

Azt nem kell hangsúlyozni, mennyire jótékonyan hat a testre és a lélekre, ha egy négylábúval osztjuk meg az életüket. Semmiképpen nem kell lemondanunk kedvenceink dédelgetéséről, csupán a szükséges orvosi előírásokat, ellenőrzéseket kell betartani, s persze figyelni a higiéniára. Mindezt főként a gyerekekben kell tudatosítani, különösen a kézmosás fontosságát.

A homokozót pedig érdemes lefedni, ha a kicsik éppen nem játszanak benne.

Ezek is érdekelhetnek