Ha visszatér a kánikula...

Ahogy vagy két hete megígértem, következzen ismét örökzöld témáink újabb darabja, miszerint nyáron bizony meleg van… Ezért aztán nemcsak a kétlábú, hanem a négylábú is szenved a hőségtől, többségük csak piheg az árnyékban, vagy tankcsapda méretű gödröt ás, és abban hűsöl.

Család-otthonSzücs Gábor2015. 06. 24. szerda2015. 06. 24.
Ha visszatér a kánikula...

Azokról a szerencsétlenekről most ne szóljunk, akik egy fához kötve tengetik életüket – századszor is leírom: ez bűncselekmény! –, és próbálnak a fa körül árnyékot keresni, és azokról sem, akik egy ócska bádoghordóban kapnak hőgutát, vagy pedig van ugyan kutyaházuk, de azt az okos gazda az udvar napsütötte részére helyezte. És arról sem fogok ezúttal hosszabban írni, hogy milyen veszélyes a bezárt autóban hagyni az állatot – Amerikában a rendőr ilyenkor gond nélkül beveri a kocsi ablakát, kiszabadítja a levegőért kapkodó állatot, ráadásul a tulajt még fel is jelenti állatkínzás miatt. A tűző nap hatására az autó belsejében percek alatt felmehet a hőmérséklet akár 50 fokra, márpedig a kutya normál testhőmérséklete 38-39 fok. Már 41 foknál a kutyát agykárosodás veszélyezteti, valamint fennáll a létfontosságú szervek leállásának kockázata.

A kutya nem tud izzadni (csak a talpán, ami édeskevés), és a lihegéssel történő hővesztés bizonyos körülmények között nem elegendő.

Kánikulában ne futtassuk kutyánkat! Különösen vonatkozik ez a kedves biciklisekre, akik kedvtelve nézik a kétkerekűjük mellett loholó állatot, amíg az végletesen ki nem merül. Arról nem is beszélve, hogy napsütésben a beton vagy az aszfalt akár 60-70 fokos is lehet! Ezért sétálni is csak a kora reggeli és késő esti órákban induljunk, s ilyenkor se kívánjunk kedvencünktől „csúcsteljesítményt”.

A beteg és az idős kutyára különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre. Mindig legyen árnyékos, hűvös helye, s friss ivóvize. Gondoljunk a vedlésre, és fésüljük ki az elhalt szőrszálakat.

A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni az esti és a reggeli órákban célszerű.

A mi kutyánkkal természetesen semmi baj nem történhet, de ha látunk valahol hőségtől szenvedő négylábút, ne habozzunk segíteni. Mit kell ilyen esetben tenni? Azon túl, hogy a lehető leghamarabb vigyük állatorvoshoz, az ájult kutyát locsoljuk vízzel, vagy tegyük vízbe (nem túl hidegbe), legyezgessük; ha van mód, vigyük be egy légkondicionált helyiségbe, esetleg szivaccsal törölgessük az ágyékánál és a hasánál, nedvesítsük meg a nyelvét, helyezzünk nedves törölközőt a fejére, nyakára, hasára és lábai közé.

A lehető legjobb megoldás keresni egy kutyás strandot. Szerencsére ma már van jó néhány olyan fürdőhely, ahonnan nem utálják ki a négylábú vendéget; indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hol látnak bennünket szívesen.

Ezek is érdekelhetnek