Dagadt lábakon - Nagy bajról árulkodhat ez a tünet

Ha megdagadt a láb, hogy szinte alig fér bele a cipőbe, vagy duzzadt a boka: lehet pusztán múló kellemetlenség, ami akkor jelentkezik, ha sokat talpalunk a nagy melegben. Ám utalhat betegségre is – figyelmeztet Balázs Csaba professzor, a Budai Endokrinközpont orvosa. (Rossz megoldás az öngyógyszerezés: senkinek sem ajánlják, hogy magától kezdjen el vízhajtót szedni a lábdagadás ellen!) Nézzük, milyen kórokra érdemes gyanakodni?

Család-otthon(pe)2015. 07. 15. szerda2015. 07. 15.
Dagadt lábakon - Nagy bajról árulkodhat ez a tünet

- A testsúly növekedése, illetve az ödémás láb lehet pajzsmirigybetegség következménye is. Az úgynevezett megkötött víz (mixödéma) gyakran látható a pajzsmirigybetegek szeme körül és lábán egyaránt. Ez az ödéma a megfelelő kezeléssel jelentősen csökkenthető. A drasztikus fogyókúrák előtt tehát feltétlenül gondolni kell a pajzsmirigy csökkent működésére.
- Orvoshoz kell fordulni, ha csak az egyik láb – boka vagy lábfej – dagad látványosan, s különösen intő jel, ha a színe kékes-lilás. Ez ugyanis mélyvénás trombózisra utalhat. A hosszú ideig tartó ülés, terhesség, szívelégtelenség, öröklött hajlam növelheti a kockázatot.
- A dagadt láb egy fárasztó nap végére a visszérbetegség kezdeti jele is lehet.
- A magas vérnyomás ugyancsak járhat ödémás lábbal, érdemes vele mielőbb orvoshoz fordulni.

Ezek is érdekelhetnek