Egy alkalommal 4 és fél decit vesznek le - egy ember háromnak segíthet!

Add tovább a véred! - Folyamatosan csökken az önkéntes véradók száma – különösen nyáron –, miközben a kórházakban egyre több transzfúziót igénylő műtétet végeznek. Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója szerint a vértartalék egyelőre elegendő a sürgős beavatkozások elvégzéséhez, viszont az elképzelhető, hogy néhány tervezett operációt későbbre kell halasztani. A tervezett műtétek előtt számos kórházban azt ajánlják a betegeknek, hogy minél több rokonukat, ismerősüket vegyék rá a véradásra, mert így talán nem kell majd elnapolni a beavatkozást.

Család-otthonH. E.2015. 07. 30. csütörtök2015. 07. 30.

Kép: véradás orvos műtét segítség egészségügy ellátás elte 2011 02 24 Fotó: Kállai Márton

Egy alkalommal 4 és fél decit vesznek le - egy ember háromnak segíthet!
véradás orvos műtét segítség egészségügy ellátás elte 2011 02 24 Fotó: Kállai Márton

A véradás egyben szűrővizsgálat, amely többek között kiterjed a HIV, a Hepatitisz B és C, a szifilisz kimutatására is. A levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. 

A vérellátó szolgálat munkatársai több nyári rendezvény helyszínére is kitelepülnek, ahol nagy számban fordulhatnak elő véradók – így a soproni VOLT fesztiválon 500 egységet gyűjtöttek, de ott lesznek a Művészetek Völgyében és a vízpartokon is. 

A Magyar Vöröskereszt a minap közösségi kampányt indított, hogy új véradókat toborozzon és mozgósítsa a meglévőket. A szervezet ajándékot küldött közszereplőknek, vállalatvezetőknek, médiamunkásoknak – a nőknek egy üveg Szekszárdi Bikavért, a férfiaknak egy szál vörös rózsát –, rajta az üzenettel: Adj vért, és add tovább! Mindenkit arra biztatnak, hogy adjanak vért és indítsák el saját véradóláncolatukat a www. veradas/veradovagyok oldalon. 

Hogyan lehet csatlakozni a kampányhoz? Három ismerős meghívásával, hogy ők is adjanak vért. Akik a felhívást elfogadják, meghívókhoz jutnak, hogy tovább vihessék a véradás hírét. Így párhuzamosan több láncolat is elindul, melyek segítségével ezrek ismerkedhetnek meg a véradás fontosságával, s támogathatják a nemes ügyet. 

Aki útra kelne, hogy segítséget nyújtson, számoljon vele, hogy csak a lakóhelyéhez legközelebbi vérellátóba utazhat ingyen és a közösségi közlekedésben igénybe vehető legolcsóbb jegy árát téríti meg számára az OVSZ. A kampányról további információ a www.veradas.hu oldalon található.

Ezek is érdekelhetnek