Itt a nyár, irány hát a kutyaház!

A Kutyapostás többször megénekelte már, hogy a kutyapostásság mellett olykor macskapostás is: ugyanis a házunkkal együtt négy, azaz 4 db nem várt macskát is ránk hagyományozott az előző tulaj. A macsekok addigi életük során megszerezték a legmagasabb fokú terrorista kiképzést, úgyhogy mondtam is Sancho kutyámnak, amikor három hónaposan megérkezett az állatsereglet közepébe, hogy ne is kísérletezz az ősi ellenségesség felélesztésével, mert ezek a négylábú TEK-esek megesznek, mint nyuszi a répát…

Család-otthonSzücs Gábor2015. 07. 01. szerda2015. 07. 01.
Itt a nyár, irány hát a kutyaház!

A macsekoknak aztán csináltam egy négylakásos társasházat. Sanchónak szerencsére nincs háza, illetve van, a miénk. És azért írom, hogy szerencsére, mert a kutya-, illetve macskaházakkal is akad gond elég – jutott eszembe a minap, amikor a macskás társasházat éppen áthangoltam nyárira. Ami a tető levétele utáni tisztogatásból, a télire beszórt fűrészpor összegyűjtéséből, az elhasználódott szőnyegek kicseréléséből áll, illetve ugyanez történik ősszel, a különbség: a fűrészporral visszatöltjük a négy macskalakot. Viszont a nyár beköszöntével még az egyébként a barkácsolásban nem jeleskedők keze is viszketni kezd: kalapács, fűrész, szög után vágyik. Ilyenkor kerülhet sor a kutyaház felújítására, átépítésére vagy akár egy teljesen új lak tervezésére, gyártására.

Hogy hogyan is építsünk kutyaházat? Nos, először is mérjük meg a kutyát. Ami egy igen szórakoztató foglalatosság, hiszen a kutya (mármint a normális) az istennek sem akar modellt állni, ezért leginkább csak úgy futtában tudjuk rádobálni a mérőszalagot. Ez azért fontos, mert a ház méretének igazodnia kell barátunk termetéhez: ne legyen túl nagy, és ne legyen kicsi sem; ha végül is méltóztatik neki bemenni, s épphogy meg tud fordulni, akkor eltaláltuk a kívánatos nagyságot.

Ezután következhet maga a munka. Megjegyzendő: saját honlapja is van a kutyaházépítők összetartó közösségének: http://kutyahaz.lap.hu. Itt aztán ki-ki megtalálhatja a neki tetsző típust, mert van leírás az egyszerűbb kutyaóltól az elegáns kutyaházig, hogy a mindenben a tökéletességre törekvő angol barkácsolók videobemutatóit ki ne feledjem a sorból… Persze, a gyakorlott ezermester most biztosan gúnyosan mosolyog, pedig nem haszontalan némi előtanulmányt végezni, hogy a ház végül olyan legyen, amilyennek megálmodtuk. Azok azonban, akik a kalapáccsal csak az ujjukat képesek eltalálni a szög helyett, leghelyesebb, ha vásárolnak egy kész házat.

A Kutyapostás is meglepődött, hogy a szaküzletekben tízezer forint körül már milyen elegáns, és nem utolsósorban alkalmas kutyaházak kaphatók; az a gyanúm, ennyiből otthon sem lehet kihozni egy megfelelő lakóingatlant, de még egy vityillót sem. Itt a nyár, irány hát a kutyaház!

Ezek is érdekelhetnek